blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 
 

Wist je dat.. Je op deze dingen moet letten bij het kopen van een nieuwe keukenmachine

Het kopen van een nieuwe keukenmachine is vaak verre van een impuls aankoop. Er zijn veel merken, veel modellen en soms kan je door de bomen het bos niet meer zien. Daarom hebben wij een aantal punten op een rijtje gezet waar jij op moet letten bij de aankoop van deze machine.

De power!
Begin met jezelf de vraag te stellen: “Wat wil ik er mee gaan doen?”. Stel, je bent van plan om elke dag een vers brood te bakken, dan heb je een heel andere machine nodig dan als je zo af en toe een lekker taartje en een cup cake wilt maken. Dit verschil zal vooral zijn in het vermogen.
Er staat vaak veel informatie bij keukenmachines, waaronder het wattage, ook het vermogen genoemd. De motor bepaalt het vermogen. Aandrijfpunten maken geen vermogen maar verdelen het koppel. Het is dus niet zo dat een keukenmachine met 300 watt en 3 aandrijfpunten ineens 900 watt totaal heeft.
Koppel regelt naar verhouding of een machine snelheid of kracht nodig heeft.

Praktisch voorbeeld:
Als je een smoothie gaat maken dan heeft de machine geen kracht maar snelheid nodig. Het aandrijfpunt waar de blender op gemonteerd is geeft dus op dat moment een hoog vermogen af. Maar als je op hetzelfde aandrijfpunt een foodprocessor plaatst en je gaat daar vlees in hakken, dan heeft dit aandrijfpunt juist wat meer kracht nodig. Het koppel regelt de verdeling tussen snelheid en kracht.

Vermogen en koppel zijn met elkaar verbonden. Hierdoor kan het zijn dat een motor met een laag vermogen dezelfde kracht geeft als een motor met een hoog vermogen. Maar let op, dit betekent niet dat een 300 watt motor hetzelfde aan kan als een 1500 watt motor. 
Kijk maar is op de sticker aan de onderkant van een keukenmachine, daar staat het wattage op vermeldt, bijvoorbeeld 300 watt. Maar vaak staat daar ook meteen bij "Max 300 watt voor 10min".
Deze motoren mogen dus op de hoogste belasting maar 10 min draaien. Als deze langer draaien worden deze te warm en kunnen verbranden met alle gevolgen van dien.
Je zult merken, als je een brooddeeg met deze machine kneedt, deze na 10 min al behoorlijk warm aanvoelt op de kop.

Koppel is lastig om te meten bij een keukenmachine. Dit, in combinatie met de moeilijkheid van de theorie, zorgt er voor dat de fabrikanten de kracht van de keukenmachine alleen uitdrukken in Watt. Zorg er daarom altijd voor dat je je goed laat informeren zodat jij de beste keukenmachine hebt.

De mengkom

De inhoud van de kom bepaald hoe groot de gerechten zijn die je gaat maken. Zo zijn kommen van 3 liter al goed voor kleine huishoudens (1-3 personen) maar ga je voor grotere groepen iets maken dan heb je al snel grotere kommen nodig. Denk bij de aanschaf aan de lange termijn.
Misschien kook of bak je momenteel alleen voor jezelf, maar kan dat in de toekomst veranderen. Een keukenmachine, van goede kwaliteit, kan jaren mee gaan. Weet dus zeker dat jouw keukenmachine voor de komende jaren in jouw behoefte kan voorzien. Let op, het is niet mogelijk om later een grotere kom aan te schaffen en deze in een kleine machine te plaatsen.
Het is prima mogelijk om kleinere gerechten te maken in een grotere kom. Vaak kun je de patisserie set in hoogte verstellen zodat deze ook tot de onderkant van de kom reikt. De patisserie set is op twee verschillende manieren te verstellen. Dit kan bij de machinekop of met een boutje op de aansluiting van elk individueel accessoire. Dit is afhankelijk van welke keukenmachine je hebt. Het individueel afstellen van elk accessoire is makkelijker omdat het maar één keer afgesteld moet worden, waar je bij het andere systeem de hoogte blijft aanpassen als je een ander accessoire gebruikt.

Voorbeeld:
Als je brood gaat kneden wil je dat de deeghaak diep in de kom komt maar niet dat deze over de kom schraapt. Je hebt namelijk de ruimte nodig om de gluten goed te laten ontwikkelen. Ook zal het accessoire en de mengkom sneller slijten en zelfs schade op lopen als deze te dicht tegen elkaar aanzitten. Maar als je een mousse of room aan het maken bent wil je dat de flexi klopper langs de gehele mengkom gaat om alles mee te mixen. Het apart afstellen van deze accessoires bespaard je een hoop werk in de toekomst.

Sommige machines hebben een spatdeksel, dit is erg handig als je vloeibare ingrediënten mixt, blijft de keuken ook schoon. Op een spatdeksel zit vaak een vulopening. Zo kun je tijdens het mixen ingrediënten toevoegen zonder dat je de machine hoeft te openen.

Snelheid
Qua snelheden is het vrij simpel: hoe meer snelheden, hoe meer mogelijkheden. Verschillende recepten vragen om verschillende draaisnelheden. Deze worden vaak bij het recept vermeld. De meeste keukenmachines hebben minimaal drie standen, maar ga je een kwaliteitsklasse omhoog dan hebben de meeste machines 12+ standen. Het hebben van een pulse functie is zeker aan te raden. Hiermee kan je met een interval de snelheid regelen, dit is nodig om bijvoorbeeld ijs te crushen. De pulse functie zal je alleen vinden op een machine met een hoog aandrijfpunt, hier kan je bijvoorbeeld een blender op plaatsen.
Een andere functie die sommige machines hebben is een zo genaamde “slow start”. Dit houdt in dat als je de machine op zijn maximale vermogen laat starten, hij eerst langzaam draait waarna hij opbouwt naar de gewenste snelheid. Dit aanloopje zorgt ervoor dat alle ingrediënten keurig in de mengkom blijven zitten. Welke functies en standen een machine heeft staat vaak op de website van de fabrikant of op de website van de retailer.

Onderhoud
Een keukenmachine moet je goed onderhouden. Houd er rekening mee dat de meeste onderdelen niet in de vaatwasmachine mogen. Sommige accessoires mogen ook niet onder water gedompeld worden.
Hier volgen een paar tips voor het schoonmaken;
1. Haal altijd de stekker uit je machine voordat je gaat schoonmaken.
2. Was de opzet stukken en accessoires met de hand doormiddel van een sopje en droog deze altijd grondig af voordat je deze opbergt. Dit verlengt de gebruikstijd van jouw machine.
3. Maak de keukenmachine schoon met een vochtige doek, zorg dat er geen water in de machine loopt bij de ventilatie gaten. Geef speciale aandacht bij de motorkop omdat zich hier vaak ingrediënten verzamelen.
4. Als je machine op een vaste plek staat op je aanrecht, vergeet dan niet om de onderkant ook 1 keer per maand schoon te maken.

Past je keukenmachine in je keuken?
Naast of de keukenmachine fysiek in je keuken past moet je ook opletten of de keukenmachine qua looks in de keuken past. Zo heb je keukenmachines in een 50’s, industriële of futuristische style. Het is erg belangrijk dat de keukenmachine bij jouw keuken past omdat hij vaak een prominente plek in je keuken neemt. Als dit nou niet zo is, let er dan op dat je voldoende ruimte hebt om deze gemakkelijk op te bergen na gebruik. Wil je je keukenmachine in de toekomst uitbreiden, dan wil je ook ruimte voor je accessoires overhouden.

___________________________________________________________________

De keuze van kenwood

Voor de beginner: MultiOne KHH322WH

Vermogen: 1000 Watt
Mengkom: 4.3L
Snelheidsstanden: 6 + pulse
Aansluitpunten: 2
Slow start: Ja
In het kort: Een veelzijdige keukenmachine voor een vriendelijke prijs. Je kan hier een lekker brood deeg mee kneden, een room mee mixen en heerlijk je culinaire kant ontdekken en ontwikkelen. Als extraatje komt dit model met een sap centrifuge. Zo kan je deze machine voor elke maaltijd gebruiken.

___________________________________________________________________

Voor de hobby kok: KVC 7320S

Vermogen: 1500 Watt
Mengkom: 4.6L
Snelheidsstanden: 9 + pulse
Aansluitpunten: 3
Slow start: Ja
In het kort: De KVC7320s is jouw rechter hand in de keuken. Met drie aansluitpunten is deze machine enorm veelzijdig. Zo kan je deeg kneden, worstendraaien, blenden, mixen en nog veel meer met de hulp van 20+ optionele accessoires.

___________________________________________________________________

Voor de designer: kMix

Vermogen: 1000 Watt
Mengkom: 5L
Snelheidsstanden: 8
Aandrijfpunten: 2
Slow start: Ja
In het kort: De kMix is een lust voor het oog. Een old school 50’s look welke perfect aansluit op jouw interieur. Maar laat de mooie looks je niet misleiden, de machine heeft een verrassend sterke motor waar je nog steeds leuk mee uit de voeten kan. De kMix is als het ware een perfect storm van design en kwaliteit.

___________________________________________________________________

Voor de pro: Cooking Chef

Vermogen: 1500 Watt
Aandrijfpunten: 3
Mengkom: 6.7L
Snelheidstanden: 9+pulse
Slow start: Ja
In het kort: Je hebt keukenmachines en je hebt keukenmachines. De Cooking chef is jouw droom voor in de keuken. Grote mengkom, sterke motor, veel accessoires en een inductieplaat onder de mengkom. Een unieke feature die je niet ergens anders zal vinden. Je zal nooit meer een andere keukenmachine willen nadat je deze hebt aangeschaft.


Reageer

Admin (L&L) 

Hoi, Kris krijg jij hem nu nog binnen? We denken dat het een cache probleempje was. gr. Lotski

reageren

Plaats jouw reactie