Nigiri...Tamago...Unagi...? Uuh, wát zeg je? Echte Sushi-lovers (her)kennen deze termen vast wel, maar wat betekenen ze eigenlijk?
Sushi is hip. En niet zomaar hip, nee hééél hip. Maar al die termen? Tijd voor een snelcursus Sushi met alles wat je moet weten over deze Japanse lekkernijen.
Voor de leken onder ons: Sushi is een combinatie van Japanse rijst met een variatie van vis, ei en groenten, en is erg gezond en rijk aan verschillende voedingsstoffen.
Zit je klaar voor de snelcursus?
Ebi: Garnaal
Ebiko: Garnaalkuit (bestaat uit vis- of garnaaleitjes)
Edamame: Sojabonen, je eet de vruchten en de schil blijft over
Gari: Ingemaakte gember, dit eet je bij de sushi om je smaak te neutraliseren
Ika: Inktvis
Kani: Krab(stick)
Kappe: Komkommer, dit wordt soms gebruikt als neta in maki-sushi
Maguro: Tonijn
Maki-sushi: Rolletjes sushi met binnenin en ronddom neta of ook binnenin nori
Neta: Naast rijst, het andere ingrediënt waar de sushi uit bestaat, bijv. vis, vlees, groenten, omelet of tofu
Nigiri-sushi: Een hoopje rijst met daar bovenop de neta, normaalgesproken zonder nori, maar soms met een smal stukje eromheen om de shari en neta bij elkaar te houden
Nori: Zeewier
Saba: Makreel
Sake: Japanse rijstwijn of zalm.
Sashimi: Plakjes rauwe vis, zonder rijst of andere ingrediënten erbij. Het is geen sushi, maar wordt wel vaak samen met sushi gegeten
Shari: De rijst waar sushi onder andere uit bestaat
Soja-saus: Zwarte, zoute vloeistof, waar je de sushi in kunt dippen om het wat meer smaak te geven
Sushi: Dit betekent letterlijk 'zure smaak', maar staat ook voor de hapjes met rijst
Tai: Roodbaars
Tako: Octopus
Tamago: (Zoete) omelet
Tori: Kip, wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in de grillgerechten die ook vaak in sushi restaurants geserveerd worden
Unagi: Paling
Wasabi: Groene, pittige pasta die je door de soja-saus kunt mengen
Itadakimasu! (Eet smakelijk!)