blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 
 

Wist je dat.. De gouden regels voor tafel dekken

Je hebt heerlijke gerechten voorbereid, een mooie menukaart gemaakt en prettige gasten uitgenodigd: dé ingrediënten voor een fantastische avond! Maar hoe hoor je de tafel te dekken?

Bestek
De gouden regels voor het correct neerleggen van het couvert:

  • Werk van buiten naar binnen, het bestek dat je het eerst gebruikt ligt aan de buitenkant;
  • Messen en lepels rechts, vorken links, dessertbestek boven;
  • Zorg dat de snij zijde van het mes naar binnen gericht is;
  • En dat de onderkanten van het bestek netjes uitgelijnd zijn.

Op de afbeelding staan van links naar rechts een saladevork, dinervork, dinermes, theelepel en een soeplepel. Boven het bord liggen een dessertlepeltje en een taartvorkje.


Let erop dat het bestek goed schoon en gepoetst is!

Borden
Stapel in het midden de borden van groot naar klein op. De afstand van de rand van de tafel is gelijk aan twee vingers. Het kleinste bord is voor de salade. Serveer het hoofdgerecht apart op een voorverwarmd bord. Het is erg mooi om een groot onderbord in de stijl van de tafel neer te zetten.
Links bovenin zet je een klein bordje voor het (stok)broodje vooraf. Leg er een botermesje bij.

De glazen
Zet de glazen rechts bovenin. Op de afbeelding staan van links naar rechts glazen voor water, rode wijn en witte wijn. Rechts onderin plaats je het koffie- of theekopje, welke pas worden neergezet tijdens het dessert.

Servet
Het servet ligt links naast de vorken als je soep serveert. In alle andere gevallen leg je het servet op het bord neer. Vouw het servet mooi of rol het in een servetring.

De presentatie voor een gezellig diner met je familie of vrienden kan al niet meer stuk!


Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit weetje.

reageren

Plaats jouw reactie