blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 
 

Wist je dat.. Het ei het symbool van Pasen is?

Het is bijna Pasen. Dat betekent veel eieren versieren, verstoppen, zoeken en eten.... maar waarom is dit? Wat hebben eieren en Pasen eigenlijk met elkaar te maken?

We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nu een mooier symbool van nieuw leven dan een ei? Het ei staat immers universeel symbool voor schepping. 

Bij een gezellig paasontbijt mag een ei dan ook niet ontbreken. Wist je dat elke Nederlander tijdens de paasdagen gemiddeld 2 eieren eet? Dat komt neer op ongeveer 32 miljoen eieren! Met eieren kun je alle kanten op: wil je ze koken, bakken of pocheren? Met een versgekookt eitje, een sandwich met omelet of een romig roerei, begin je de dag altijd goed.

Het beste ei 

Hoe koop je de beste eieren? Kijk in de winkel of de eieren heel zijn en controleer de houdbaarheidsdatum. Koop de eieren ongeveer 1 week voordat je ze nodig hebt. Eieren die 'te vers' zijn, zijn moeilijker te pellen. Na aankoop leg je de eieren zo snel mogelijk in de koelkast. Eieren nemen heel snel geuren en smaken op dus het is beter om ze in hun karton te laten zitten en te zorgen dat ze niet samen met sterk ruikend voedsel worden bewaard. Je kan een ei ook testen op versheid door het ei in een glas water te leggen; blijft het ei op de bodem liggen, dan is het vers, drijft het echter in het water, dan is het ei nog wel goed, maar niet echt vers. Drijft het echt óp het water, gooi het dan direct weg.

Koken

Leg de eieren in koud water, breng aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het water kookt. Laat de eieren 15-20 minuten in het hete water liggen, afhankelijk van de gewenste hardheid. Laat de eieren daarna schrikken in koud water, zodat ze beter te pellen zijn.

Bakken

Doe een klontje boter in een pan. Kluts het ei ondertussen in een kleine kom met zout, peper, paprikapoeder, kerrie, een scheutje ketjap...Laat je fantasie de vrije loop! Heb je liever een ei met hele dooier, breek dan het ei voorzichtig boven de pan zodra de boter heet is. Het ei is klaar als het wit gestold is.

Pocheren

Breng water met een scheut azijn aan de kook. Breek het ei boven het kokende water en houd met een lepel in vorm. Na 4 minuten is het eiwit stevig en het eigeel zacht. Haal het ei uit het water en spoel de azijnsmaak er met water af.

 

Gevulde eieren

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Snij ze over de lengte doormidden en schep het eigeel er met een lepeltje uit. Dit eigeel is de basis voor de vulling. Laat ook hier je fantasie de vrije loop. Meng het geel bijvoorbeeld met een beetje ketchup, mayonaise, mosterd, kleingesneden lente-uitjes, kruiden, etc.  en schep het mengsel terug in de halve eieren. Toefje peterselie of stukje bieslook erop en een mini- feestmaal is een feit.

Naast bovengenoemde bereidingen, vormt ei ook de basis in heel veel recepten: van pasta tot taart en van quiche tot merengue; zonder ei is het gerecht niet compleet! 

Inspiratie nodig?

Bekijk ons heerlijke roerei recept of zoek in onze receptenindex op recepten met het ingrediënt 'ei'


Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit weetje.

reageren

Plaats jouw reactie