blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 
 

Wist je dat.. Pastinaak erg gezond is?

Pastinaak werd vooral vroeger gegeten, maar is in de loop der jaren een beetje in de vergetelheid geraakt. Het is een zo geheten "vergeten groente" geworden.

Pastinaak is een wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een gelige witte kleur. Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente. Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen.

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Al bij de Oude Grieken en de Romeinen was de pastinaak bekend. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel.  

Hoe kun je pastinaak eten? Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken en gefrituurd worden of tot stamppot verwerkt. De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep. Legio mogelijkheden dus met dit overigens zeer gezonde gewas. Het foliumzuur in de pastinaak beschermt je tegen dementie, osteoporose en hartziekten. De pastinaak is ook rijk aan vezels en bevat voldoende kalium om te zorgen dat je bloeddruk niet te hoog wordt. En doordat pastinaak weinig calorieën en verzadigde vetten bevat, past het ook erg goed in een dieet. Reden genoeg om pastinaak snel eens op het menu te zetten!

Waarom wachten? Probeer meteen eens deze heerlijke pastinaaksoep met erwten!

Pastinaak, van 'vergeten' ingrediënt naar 'hot' ingrediënt!


Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit weetje.

reageren

Plaats jouw reactie