blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

14 cupcakes/ 14 personen


60 min


Voor de muffins:

  • 115 g ongezouten boter, gesmolten
  • 135 g lichtbruine suiker
  • 65 g basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 80 g melk
  • ½ citroen, schilrasp
  • 1 tsp citroensap
  • 1 tl vanille-extract
  • 190 g bloem
  • 1 tl baksoda
  • ¼ tl bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl kruidenmix
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl zout
  • 2 Granny Smith appels of een andere groene variant


Voor de karamel:

  • 140 g lichtbruine suiker
  • 115 g ongezouten boter, in blokjes
  • ½ tl zeezout
  • 120 g double cream*
  • 1 tl vanille-extract


Voor de botercrème:

  • 220 g poedersuiker
  • 180g ongezouten boter
  • 40g pecannoten (optioneel)
 

Appel-karamel muffins Toegevoegd door: Kenwood Club

 

Karamel en appel zijn een heerlijke combinatie voor de herfst. Ga lekker in je knusse en warme keuken aan de slag met deze muffins.

Bereidingswijze:

  • Bekleed je muffinvorm met muffinvormpjes en verwarm je oven voor op 170 °C.
  • Schil en pers de citroen uit en snijd de boter in blokjes voor de karamel en botercrème, en laat deze op kamertemperatuur komen.
  • Plaats de garde in de mengkom en voeg de gesmolten boter voor de muffins toe, evenals de lichtbruine suiker en basterdsuiker. Indien je beschikt over een foodprocessor met ingebouwde weegschaal: weeg direct in de kom door op de ‘ON / ZERO’ -knop te drukken.
  • Selecteer snelheid 2 en mix gedurende 3 minuten tot het licht en luchtig is.
  • Meng in een maatbeker de eieren, melk, citroenschil, citroensap en vanille. Selecteer snelheid 2 en voeg, terwijl de foodprocessor draait, de inhoud van de maatbeker toe aan de vulopening totdat het mengsel is gemengd.
  • Zeef de bloem, baksoda, bakpoeder, kaneel, kruidenmix, nootmuskaat en zout in een grote mengkom en roer goed door elkaar.
  • Doe de inhoud van de mengkom van de foodprocessor in de grote mengkom en gebruik een spatel om het mengsel voorzichtig door elkaar te spatelen tot alles verwerkt is.
  • Plaats de grove raspschijf in de mengkom van de foodprocessor. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en halveer de appels, selecteer snelheid 4 en duw de appels met de stamper door de vulopening.
  • Doe de geraspte appel in de grote mengkom en spatel door het beslag tot ze verwerkt zijn.
  • Vul de muffinvormpjes ¾ met het beslag en bak in de oven in 15 minuten goudbruin. Laat 5 minuten afkoelen voordat je ze op een rooster legt om volledig af te koelen.
  • Om de karamel te maken, in een middelgrote pan, meng de lichtbruine suiker, boter en zout en plaats op middelhoog vuur, roer tot de suiker is opgelost. Laat 5 minuten zachtjes sudderen, haal van het vuur en roer de resterende room en vanille erdoor.
  • Breng over naar een grote mengkom, zet opzij om af te koelen tot kamertemperatuur.
  • Plaats de garde in de schone mengkom en voeg de zachte boter en poedersuiker toe. Selecteer snelheid 5 en mix gedurende 3 minuten tot het licht en luchtig is.
  • Bewaar een kwart van de afgekoelde karamel in een kleine kom en zet apart.
  • Voeg de resterende karamel toe aan de kom, selecteer snelheid 5 en mix tot alles verwerkt is.
  • Doe de botercrème in een spuitzak.
  • Plaats vervolgens het snijmes in de schone mengkom, voeg de pecannoten toe en pulseer tot ze grof gehakt zijn.
  • Spuit de karamelbotercrème op de cupcakes, besprenkel met de bewaarde karamel en bestrooi met de gehakte pecannoten.
  • Bewaar de muffins in de koelkast tot je ze serveert.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie