blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

12 personen


60 min


Ingrediënten gistbodem

  • 250 g patentbloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 125 ml volle melk
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 30 g zachte ongezouten roomboter
  • 1 eidooier


Ingrediënten appelvulling

  • 1,5 kg Elstar appels (Jonagold of Goudreinet kan ook)
  • 1 kaneelstokje
  • 50 g roomboter
  • 85 g witte basterdsuiker
  • 50 g rozijnen, geweekt in rum (water kan ook)
  • 1 el maizena, of custardpoeder


Ingrediënten kruimeldeeg

  • 300 g patentbloem
  • 200 g koude roomboter, in kleine blokjes gesneden
  • 175 g fijne kristalsuiker


Ingrediënten kaneelroom

  • 250 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Flinke snuf kaneelpoeder


Verder nodig

  • Deeghaak, K-klopper en ballongarde van je keukenmachine
  • Ronde taart- of vlaaivorm met losse bodem van ca. ∅ 28 cm
  • Klein fijn zeefje
  • Deegroller
  • Stukje vershoudfolie
  • Poedersuiker om te taart te bestrooien
 

Appelkruimelvlaai met kaneelroom Toegevoegd door: Annemiek van Keukenliefde

 
 

 

Dit heerlijke recept voor een authentieke appelkruimelvlaai maakte Annemiek van Keukenliefde in samenwerking met Kenwood. Annemiek heeft sinds een jaar de Chef Titanium keukenmachine en kan niet meer zonder haar 'bakhulp'. Een échte vlaai met gistdeeg maken was een uitdaging voor Annemiek en ze ging deze uitdaging graag aan samen met haar Chef Titanium keukenmachine. 

Bereidingswijze gistbodem

  • Bevestig de deeghaak op de Chef Titanium.
  • Verwarm de melk totdat hij lauwwarm is. Voeg de gist en een klein beetje van de suiker toe en roer goed door. Laat enkele minuten staan zodat de gist actief kan worden — er zal een schuimlaagje bovenop het mengsel ontstaan. Doe de bloem en het zout in de kom van de Chef Titanium en roer door. Voeg de boter, de eidooier, de overige suiker en het gistmengsel toe en kneed het deeg minimaal 10 minuten met de deeghaak. Begin met kneden op een lage stand en zet de machine daarna op een iets hogere stand. Uiteindelijk moet het deeg aanvoelen als een post-it — het moet soepel en elastisch zijn en mag net niet blijven plakken.

Heb je geen Chef Titanium, stort de bloem en het zout dan op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel in het kuiltje en voeg de boter, overige suiker en eidooier toe. Kneed het deeg — eerst mengen met je vingertoppen en daarna kneden met je handen — totdat het soepel en elastisch is.

  • Dek het deeg in de kom af met een vochtige theedoek (ik trek altijd een elastiek om de rand, zodat de kom goed is afgesloten) en laat op een warme plek (ik gebruik de rijsstand in de oven) 30 minuten rijzen, totdat hij in volume verdubbeld is.
  • Vet ondertussen de taartvorm in met boter.
  • Duw met je vuist de lucht uit het deeg. Rol het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een lap die iets groter is dan de vlaaivorm. Leg de deeglap voorzichtig in de springvorm en druk het deeg goed in de randen. Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant eraf. Dek met een vochtige theedoek losjes af en zet opzij.

Bereidingswijze appelvulling

  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Smelt de boter in een ruime pan en voeg de appel, suiker en het kaneelstokje toe. Bak de appels op middelhoog vuur circa 8 minuten, totdat ze zacht zijn en het meeste vocht verdampt is.
  • Verwijder het kaneelstokje en roer de uitgelekte rumrozijnen en maizena erdoor. Giet de vulling in een schaal en laat afkoelen.

Bereidingswijze kruimeldeeg

  • Bevestig de K-klopper op de Chef Titanium. Doe de bloem, suiker en boter in de kom en mix op middelhoge stand, totdat je kruimels hebt. Duw af en toe met een mes de vastgeplakte boter aan de K-klopper terug in de kom.

Afbakken van de vlaai

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Prik de vlaaibodem in met een vork.
  • Indien er nog veel vocht in het appelmengsel zit, roer dan de maizena erdoor, totdat het appelmengsel gebonden is. Verdeel over de vlaaibodem en strijk glad.
  • Verdeel tot slot de kruimels over de vlaai.

Zet de vlaai op een rooster in het midden van de oven. Bak hem in circa 25 minuten gaar, of totdat de rand goudbruin is en de kruimels beginnen te kleuren.

Kaneelroom maken

Maak ondertussen als de vlaai in de oven staat de kaneelroom.

  • Bevestig de ballongarde op de Chef Titanium en doe de slagroom, vanillesuiker en kaneelpoeder in de kom.
  • Klop de slagroom op hoge stand lobbig. Schep in een schaal, dek af met vershoudfolie en zet zolang in de koelkast.

De vlaai serveren

Laat de vlaai afkoelen op een rooster. Haal de vlaai voorzichtig uit de taartvorm en serveer op een mooie schaal. Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer met de kaneelroom.

Deze vlaai kun je met trots presenteren aan je gasten. Hij lijkt zo uit de etalage van een banketbakker te komen. Heel veel plezier met het maken van deze overheerlijke vlaai! 

43211 1 waardering(en)
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie