blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak
Desserts

12 personen


60 min


Voor ongeveer 12 stuks:

  • Voor de Baba:
  • 250 g bloem
  • 4 grote eieren
  • 5 g zout
  • 30 g suiker
  • 25 g verse gist
  • 125 g boter
  • 50 ml melk
  • Voor de rum/suikersiroop:
  • 500 ml water
  • 500 g suiker
  • 1 bekertje rum
  • Schil van 1 citroen
  • 2 el jam
 

Baba al rum Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Baba al rum zijn heerlijke kleine cakejes met rum. Eet ze los of serveer bij een dessert met vruchten, ijs en slagroom!

Extra benodigdheden: cupcake vormpjes

Bereidingswijze:

  • Meng 25 gram gist, 50 ml melk en 30 gram suiker samen totdat de suiker en gist helemaal zijn opgelost.
  • Doe vervolgens 250 gram bloem, 5 gram zout en vier grote eieren in de mengkom van je keukenmachine. Bevestig de deeghaak, zet de machine aan en kneed alles goed door elkaar.
  • Voeg het gistmengsel toe. Laat de machine dit nu goed doorkneden.
  • Voeg 125 gram boter toe en laat de machine dit goed doorkneden tot de boter helemaal in het beslag is opgenomen.
  • Dek de beslagkom af met wat plastic folie en laat het deeg 90 minuten rijzen.
  • Doe het beslag daarna in de cupecake vormpjes en laat dit weer 20 minuten rusten.
  • Om de rum/suikersiroop aan te maken; doe 500 ml water, 500 gram suiker en de schil van een citroen in een pan. Je kunt hier ook paar lepels jam bij doen. Breng dit vervolgens aan de kook. Zet, zodra het water begint te koken, het vuur lager. Het moet onder het kookpunt blijven. Voeg het bekertje rum er pas op het laatst aan toe. Dit doe je zodra de Baba klaar zijn en uit de oven komen.
  • Verwarm de oven op 200 graden. Bak de Baba de eerste 10 minuten op 200 graden en daarna 10 minuten op 180 graden.
  • Haal de Baba uit de cupcake vormpjes en stop ze in de pan met de suikersiroop. Het is belangrijk dat de suikersiroop net onder het kookpunt blijft. Als je de Baba eerst laat afkoelen, zullen de Baba de siroop niet helemaal absorberen. Doordat de Baba nog warm zijn en de suikersiroop net onder het kookpunt is, zullen de Baba de siroop helemaal opnemen. Laat de Baba een paar minuten in de suikersiroop weken en draai ze af en toe om. Leg de Baba na een paar minuten op een schaal om de af te koelen en verplaats ze daarna naar de koelkast.
  • Tip: bij het opdienen kun je de Baba aan een kant open snijden en vullen met jam, banketbakkersroom of slagroom. Maar ook zonder vulling zijn ze erg lekker.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Dimitri Asciutto 

Hallo The.Traveller

1 bekertje rum is ongeveer 100 ml.
En voor de eieren heb ik medium grote eieren gebruikt

De Baba al rum heb ik zelf ook met de Kenwood KM096 gemaakt.  Je kunt het op alle Kenwood keuken machines maken, zolang je de mengkom bij het maken maken het deeg goed afdekt om te kunnen rijzen.
Tip: voor gebruik met de cooking chef machines hier kan je de temperatuur op 30 graden zetten bij het rijzen van het deeg (goed de mengkom met een doek afdekken tijdens het rijzen.

Als de baba’s uit de oven komen, meteen in het rum/siroop badje leggen zo kan de drank goed opgenomen worden.
Als de baba’s zijn afgekoeld dan gaat de drank er niet meer goed doorheen en wordt alleen de buitenkant nat.

Veel plezier met het maken.

The.Traveller 

1. Hoeveel is 1 bekertje rum?
2. Wat is de maat van de eieren? S,M.L,XL?
3. Zou dit recept ook met de KM096 gemaakt kunnen worden. Wat veranderd er dan?

reageren

Plaats jouw reactie