blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

6 personen


30 min


  • 500 g bloem
  • 100 g roomboter
  • 275 g koud water
  • 10 g zout
  • 350 g roomboter bij het vouwen van het bladerdeeg
 

Bladerdeeg Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Bladerdeeg maken klinkt heel ingewikkeld, maar niet met dit recept inclusief stap-voor-stap foto's!     

Let op: de bereidingstijd is exclusief de rusttijd van het deeg

Bereidingswijze:

  • Doe 500 gram bloem, 100 gram roomboter, 275 gram koud water en 10 gram zout in de mengkom van de keukenmachine.
  • Bevestig de deeghaak en zet de snelheid op stand 2. Laat de machine het deeg kneden tot het een bal is geworden. Strooi wat bloem op een werkblad en laat het deeg hier 30 minuten op rusten.
  • Rol na 30 minuten het deeg met een deegroller. Begin vanuit het midden en rol naar een hoek toe.
  • Rol zo steeds vanuit het midden naar een hoek toe totdat er vier punten zijn.  Plaats daarna in het midden van het deeg 350 gram roomboter.
  • Vouw de 4 punten naar elkaar toe, zodat de boter helemaal rondom bedekt is met deeg.
  • Druk het deeg iets plat en bedek het met plasticfolie. Laat het 30 minuten de koelkast rusten.
  • Rol het deeg daarna langwerpig uit. Vouw het deeg voor driekwart om.
  • Vouw nu ander de andere kant het deeg voor een kwart om. Vouw daarna helemaal om (zo zorg je ervoor dat het deeg wat eerst op de hoek lag, bij de volgende lagen verschoven wordt, en zo krijgtdat elke laag een laagje boter).
  • Rol het deeg daarna weer langwerpig uit (zorg ervoor dat de open vouwnaden aan de onder- en bovenkant zit).
  • Vouw het deeg weer voor driekwart om.    
  • Vouw ook nu weer de andere kant voor een kwart om. Vouw hierna weer dubbel. 
  • Plaats het deeg opnieuw in plasticfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal daarna het hele proces opnieuw! Plaats het deeg als laatste weer voor 60 minuten in de koelkast en herhaal het proces weer opnieuw.
  • Het deeg heeft nu in totaal 4000 laagjes gekregen met om en om deeg en boter. Na de derde herhaling van het proces is het bladerdeeg klaar voor gebruik.
  • Tip: dit recept is voldoende om een banketletter en een kerstkrans te maken.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie