blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Desserts

16 personen


120 min


Voor 16 Cannoli:

  • 250 g bloem
  • 1 ei
  • 1 el kaneel
  • 3 el cacaopoeder
  • 50 g reuzel of roomboter
  • 1 tl zout
  • 30 g poedersuiker
  • 60 ml Limoncello of Marsalawijn (of een andere zoete dessertwijn)
  • Zonnebloemolie om de deegrolletjes in te bakken


Voor de vulling en garnering:

  • 500 g ricotta
  • 200 g suiker
  • 1 geraspte pure chocolade reep
  • Wat geraspte pistachenoten
  • Gekonfijte vruchtjes (kersen)
 

Cannoli siciliani Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Cannoli is de meest populaire gebakspecialiteit van Sicilië. De Cannoli komt van origine uit Caltanissetta. Je ziet ze ook vaak in maffia films zoals “The godfather”.

Benodigde opzetstukken voor het maken van deze Cannoli siciliani:

  • Lasagnemaker (om de Cannoli deeg plakjes te maken)          
  • Vergiet & pureerzeef of gewone zeef (voor de ricottavulling)                   
  • Lage snelheidsrasp (om chocolade te raspen voor de ricottavulling)
  • Cannoli roestvrijstalen vormpjes
  • Multimolen of gewone blender (om de pistachenootjes in te malen)

Bereidingswijze:

  • Doe 500 g ricotta en 200 g suiker in de vergiet & pureerzeef. Bevestig deze op het mengkom aandrijfpunt van je keukenmachine en zet op stand 1 of 2. Laat het zachtjes door de zeef gaan. Dit kan ook met een gewone zeef; druk met een spatel rustig door de zeef. Roer er, zodra alles door de zeef is verwerkt, geraspte chocolade doorheen.
  • Doe het ricotta mengsel in een slagroom spuitzak en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
  • Doe 250 g bloem, 1 ei, 1 eetlepel kaneel, 3 eetlepels cacaopoeder, 50 gram reuzel of roomboter, 1 theelepel zout, 30 gram poedersuiker, 60 ml dessertwijn in de mengkom van je keukenmachine.
  • Bevestig de deeghaak en zet je keukenmachine op stand 2. 
  • Laat de machine net zolang kneden tot een deegbal ontstaat. Als het deeg te droog is, voeg dan nog een beetje dessertwijn toe en bij een te vochtig deeg, voeg een beetje bloem toe.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.
  • Bevestig de lasagnemaker op het lage snelheidaandrijfpunt op de voorkant van je keukenmachine.
  • Snijd het deeg in plakken en druk het een beetje plat.
  • Bestuif de deegplakken met wat bloem om te zorgen dat ze niet in de lasagnemaker blijven plakken. Zet de lasagnemaker op stand 1 en je keukenmachine op snelheid 2. Druk het plakje deeg rustig door de lasagnemaker, vouw het een paar keer om en weer terug in de lasagnemaker, nog steeds op stand 1. Herhaal dit net zolang tot het deeg mooi glad aanvoelt. Zet dan de lasagnemaker op stand 2 en ga zo door tot en met stand 6. Het deeg moet ongeveer 3 millimeter dik zijn.
  • Leg daarna het plak deeg op een werkblad en druk met een ronde steekvorm van ongeveer 10 cm doorsnee mooie rondjes uit het deeg. Het overgebleven deeg kan opnieuw gebruikt worden in de lasagnemaker. 
  • Leg de ronde deegplakjes neer met daarop het cannoli vormpje. Rol het deeg om het vompje heen en laat een stukje open. Smeer daar wat eiwit over en druk het deeg goed vast. De lasnaad moet goed gesloten zijn, als dit niet goed is aangedrukt laat het deeg los tijdens het bakken.
  • Doe in een pan zonnebloem- of arachide olie en verwarm het tot 180 graden.
  • Bak de cannoli rollen in 2 a 3 minuten bruin.
  • Laat na het bakken uitlekken op een stuk keukenrol. Maak, wanneer het iets is afgekoeld, de cannoli vormpjes los en gebruik opnieuw voor de volgende cannoli’s.
  • Vul de cannoli koek, nadat deze goed is afgekoeld, met het ricotta mengsel. Wanneer je dit pas op het laatste moment bij het opdienen doet, blijft de cannoli lekker krokant. Als je dit van te voren maakt, wordt het koekje een beetje slap en is het niet meer zo krokant.
  • Bestuif de cannoli na het vullen met poedersuiker en bestrooi als garnering aan beide zijkanten gekonfijt fruit of gemalen pistachenoten.

Buon appetito!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie