blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Amuses
Bijgerechten
Pasta, rijst en granen

4 personen


60 min


  • 2 aubergines
  • 1 bleekselderij
  • 2 zoete paprika's
  • 2 uien
  • 4 Pomodore tomaten
  • Pitloze groene of zwarte olijven
  • Pijnboompitten
  • Kappertjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el suiker
  • 40 ml azijn
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • Olijfolie voor de dressing
 

Caponata Siciliana Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Caponata Siciliana is een bijgerecht van de Siciliaanse keuken en wordt gegeten met wat gebakken aardappelen en een stukje vlees of vis. Of gebruik het warm voor over de pasta, of als koude tapenade met geroosterd stokbrood bij een lekker glas wijn.

Bereidingswijze:

  • Snijd de aubergine in blokjes en plaats ze in een vergiet.
  • Bestrooi de aubergine met wat grof zout en dek het af met een bord. Plaats op dit bord iets zwaars, zodat het vocht goed uit de aubergine kan komen opdat het wat minder bitter zal smaken.
  • Snijd de bleekselderij en de paprika in blokjes. Dit gaat het beste met de Kenwood blokjessnijder.
  • Breng 1 liter water aan de kook en stel de temperatuur in op 110 graden (indien je in bezit bent van de Cooking Chef keukenmachine, anders water koken in een steelpan). Als het water kookt, kan de in blokjes gesneden bleekselderij erin gedaan worden, kook dit ongeveer 5 min. Na ongeveer 4 minuten kunnen de tomaten toegevoegd worden. Doe daarna alles in een vergiet en plaats de tomaten apart in koud water, zodat vel daarna makkelijker los laat.
  • Bevestig vervolgens het roeraccessoire en zet je Cooking Chef keukenmachine op 180 graden, druk op start en voeg een paar eetlepels olie toe in de mengkom.
  • Snipper twee uien fijn en bak deze tot ze glazig worden. Voeg nu ook de olijven, pijnboompitten, kappertjes en de aubergines toe. Als de aubergine bruin begint te worden, kun je de bleekselderij en paprika toevoegen.
  • Stel nu de temperatuur in op 98 graden, net onder het kookpunt. Zo kan alles nog even rustig 20 minuten door pruttelen. Voeg dan ook een eetlepel tomatenpuree toe.
  • Meng in een glas 40 ml azijn en 2 eetlepels suiker. Voeg dit toe aan de mengkom. Laat alles nog 5 minuten door pruttelen.
  • Laat de Caponata Siciliana helemaal afkoelen en plaats dan in de koelkast. De volgende dag zijn alle smaken goed ingetrokken.
  • Caponatina Siciliana kan koud gegeten worden als bijgerecht bij de maaltijd.

Buon Appetito!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie