blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

Ongeveer 30 stuks, 30 personen


150 min


Voor de koekbodem:

  • 100 g suiker
  • 200 g boter
  • 300 g bloem
  • 1 ei
  • 1 el citroenrasp
  • 6 g bakpoeder


Voor de vulling:

  • 220 g eiwit (dit is eiwit van ongeveer 6 eieren)
  • 150 g poedersuiker of fijne kristal suiker
  • Merg van een 1 vanillestokje
  • Voor de suikerstroop:
  • 500 g suiker
  • 50 g honing
  • 150 g water
  • 3 gelatine blaadjes


Voor het chocolade laagje:

  • 3 chocolade smelt repen (kook chocolade)
 

Chocolade zoenen Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Chocolade zoenen, wie kent ze niet? Pure verwennerij van heerlijk opgeklopt schuim met een krokant chocoladelaagje en een knapperige wafelbodem. 

Bereidingswijze:

Voor het maken van de koekbodem:

  • Doe alle ingrediënten voor de koekbodem in de mengkom van je keukenmachine. Bevestig de deeghaak en zet je keukenmachine aan op stand 1.
  • Laat de machine rustig kneden tot er een deegbal ontstaat. Haal het deeg eruit en kneed even kort met de hand verder tot er een mooi soepel deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat ongeveer 30 minuten in de koeling rusten.
  • Kneed na 30 minuten het deeg opnieuw een beetje door en rol uit met een deegroller tot een plak van ongeveer een halve cm dik.
  • Steek in totaal 30 rondjes uit het deeg van ongeveer 5 cm doorsnede. Leg deze op een bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de koekjes ongeveer 15 a 20 min. Zodra er een bruin randje langs de koekjes komt zijn ze klaar.
  • Laat de koekjes afkoelen.

Voor het maken van de vulling:

  • Maak suikerstroop door 500 g suiker, 50 g honing en 150 g water in een pan met dikke bodem toe te voegen. Breng aan de kook.
  • Plaats intussen 3 gelatine blaadjes in een bakje met koud water. Doe vervolgens 220 g eiwit in de mengkom van je keukenmachine en bevestig de ballongarde. Zet je keukenmachine aan zodra de suikerstroop begint te koken.
  • Voeg, zodra het eiwit begint te schuimen, langzaam 150 g poedersuiker of fijne kristal suiker en het merg van een vanillestokje toe in de mengkom. Zet je keukenmachine op halve snelheid.  
  • Wacht tot de suikerstroop een temperatuur heeft van precies 122 graden (meet met een temperatuursensor) en voeg deze dan langzaam bij het eiwitschuim in je keukenmachine die nog op halve snelheid staat.
  • Zet, zodra al de suikerstroop is toegevoegd, je keukenmachine op de hoogste stand.
  • Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg deze bij het warme eiwitschuim. De gelatine zal vrij snel oplossen omdat het eiwit boven de 80 graden is.
  • Laat de machine net zolang draaien tot het eiwitschuim is afgekoeld tot ongeveer 30 graden.     
  • Vul een spuitzak - met grote spuitmond - met het eiwitschuim. Zet de spuitzak recht op het koekje en maak torentjes van ongeveer 5 cm hoog. Zorg dat het schuim precies tot de rand van het koekje komt. Laat dit een klein uurtje opstijven.

Voor het temperen van de chocolade:

  • Met de nieuwe Cooking Chef Gourmet keukenmachine gaat temperen helemaal automatisch. Kies in het menu uit de twee verschillende tempering programma’s: één voor pure chocolade en één voor witte of melk chocolade.
  • Doe twee derde van de chocolade in de mengkom van je Cooking Chef Gourmet. Houd ⅓ van de chocolade apart; deze is later nodig om de chocolade snel af te laten koelen tijdens het temper programma.
  • Bevestig het roeraccessoire en start het programma op snelheid 1. De chocolade gaat nu smelten op een temperatuur van 47 graden.
  • Zodra alle chocolade gesmolten verschijnt een medling op het scherm om het volgende ingrediënt toe te voegen. Dit is het ⅓ deel chocolade wat je apart hebt gehouden. Voeg dit toe.
  • Het programma gaat daarna automatisch verder. De temperatuur zal nu afkoelen naar ongeveer 30 graden. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de chocolade straks knapperig wordt, een mooie glans krijgt en niet dof uitslaat.
  • Zodra de chocolade getempereerd is, blijft de Cooking Chef Gourmet de temperatuur op 30 graden houden (bij witte en melk chocolade op ongeveer 28 graden). 
  • Vul een diep bakje met de getempereerde chocolade (gebruik bijv. een speciaal warmhoudbakje dat de temperatuur precies op 30 graden houdt).
  • Dompel de zoenen één voor één in de chocolade, tot aan het koekje. Laat de overtollige chocolade afvloeien door ze even om te keren.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat daar de zoenen op afkoelen. Zodra de temperatuur onder de 20 graden komt, zal de chocolade hard worden.

Geniet van deze pure verwennerij!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie