blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Hoofdgerechten
Pasen

Ongeveer 8 stuks/ personen


40 min


Voor het deeg:

  • 80 g boter
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 20 g amandelmeel
  • 25 g ei
  • 120 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 mespuntje zout


Voor het kookschuim (Italiaanse meringue):

  • 75 g eiwit
  • 150 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 g water


Voor de afwerking:

  • 500 g melkchocolade (getempereerd)
  • 1 cornetje met witte icing
  • 100 g rode marsepein
  • 100 g gele marsepein


Verder nodig:

  • 1 keukenbrander
  • 1 schaar
  • 1 rolstok of deegroller
  • 1 digitale suikerthermometer
  • 1 steelpan
  • 1 kookplaatje
  • 1 spuitzak
  • 1 glad spuitmondje van 16 mm doorsnede
  • 1 ronde steker van 5 cm doorsnede
 

Chocolade zoenen in paasstijl Toegevoegd door: Hans Spitsbaard

 
 

 

Zowel klein als groot; iedereen is dol op chocolade zoenen! Hans Spitsbaard maakt ze in paasstijl. Super leuk om te maken én om van te smullen!

Bereidingswijze:

Koekjes

  • Doe alle ingredienten voor het deeg in de mengkom van je keukenmachine, bevestig de deeghaak en laat rustig kneden. 
  • Neem het deeg uit de mengkom, rol het deeg uit tot 3 mm dikte en steek rondjes uit met de ronde steker.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15 min. af in een voorverwarmde oven van 170 °C.
  • Laat afkoelen.

Kookschuim

  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  • Doe het eiwit in de vetvrije kom van je keukenmachine. Zorg er ook voor dat de garde vetvrij is en stel deze goed af met de bijgeleverde sleutel. De afstand van de garde tot de kom moet minimaal zijn, maar de garde mag de kom niet raken!
  • Kook in een steelpan de suiker met het water tot 120 °C. Begin met het kloppen (vol vermogen) van het eiwit als de suikerstroop een temperatuur van 116 °C heeft bereikt. Zet de snelheid, zodra het eiwit schuimig is, terug naar laag.
  • Giet de suikerstroop in een dunne straal bij het schuim. Verhoog de snelheid naar middelhoog. Klop de meringue verder stijf tot deze 40 °C is.
  • Smelt intussen de uitgeknepen gelatineblaadjes op zeer laag vuur.
  • Giet de gesmolten  gelatine, al kloppende, straalsgewijs bij het kookschuim.
  • Doe de meringue in een spuitzak met het spuitmondje, spuit grote doppen op de koekjes en brand de meringue voorzichtig af.

Afwerking

  • Doop de zoenen in de chocolade en zet ze op een vel bakpapier. Laat volledig stollen.
  • Maak intussen snaveltjes van gele marsepein en kammetjes/lelletjes van rode marsepein.
  • Breng kleine druppeltjes witte icing aan als ogen. Laat de icing aandrogen (± 5 min.) en breng met een cornetje met chocolade pupillen aan.
  • Gebruik het cornetje met chocolade ook om de kammetjes, snaveltjes en lelletjes vast te plakken op de zoenen. Gebruik hiervoor maar heel weinig chocolade. De chocolade mag niet onder het marsepeinwerk uit komen.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie