blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

12 personen


Geen min


Voor de sponscake:

  • 300 g bloem
  • 300 g suiker
  • 10 eieren, gescheiden


Voor de vulling:

  • Banketbakkerscrème
  • Jam (abrikozenjam)
  • Rum of marsala
  • Botercrème (beetje roomboter met suiker)


Voor de decoratie:

  • Fondant
  • Marsepein
 

Fondant gebakjes Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Met de nieuwe Kenwood XL roller kun je heel gemarkkelijk fondant uitrollen voor over taarten en gebakjes.

Bereidingswijze:

  • Doe de 10 eiwitten in een brandschone mengkom (maak de kom schoon met citroen zodat deze vetvrij wordt, anders zal het eiwit niet stijf worden). 
  • Bevestig de ballongarde, zet je keukenmachine op vol vermogen en voeg zodra het eiwit wat dik begint te worden langzaam 150 gram suiker toe, steeds een klein beetje tot al de suiker is opgenomen. Het eiwit is goed als er een punt van getrokken kan worden zodra de ballongarde eruit gehaald wordt.
  • Doe nu hetzelfde met het eigeel. Zet je keukenmachine aan met de hoogste snelheid en voeg hier ook langzaam 150 gram suiker aan toe. Het eigeel is klaar zodra het er wit uitziet.
  • Meng het geklopte eiwit en eigeel samen en roer dit heel zachtjes om (dit moet omdat anders al het lucht uit het beslag gaat).
  • Voeg nu steeds een lepel bloem toe, net zolang tot de 300 gram bloem door het beslag is gemengd.
  • Doe het beslag in een ovenschaal met bakpapier, en maak hiervan een dun laagje van ongeveer 2cm dik.
  • Bak dit in een voorverwarmde oven van 170 graden in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
  • Haal na 15 minuten de sponscake uit de oven. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Steek met een ronde steekvorm rondjes uit van ongeveer 7cm in doorsnee.
  • Smeer met een kwastje wat likeur of de sponscake, vervolgens een lepel abrokozenjam en leg daarover weer een rondplakje sponscake. Smeer het laagje cake weer in met wat likeur en doe hier een lepel banketbakerscrème over. Als laatste weer een plakje sponscake.
  • Maak nu de botercrème. Doe wat zachte roomboter met suiker in de mengkom van je keukenmachine. Bevestig de flexiklopper en draai de machine langzaam naar de hoogste stand om een mooie crème te maken.
  • Smeer met een spatel een dun laagje botercrème langs de cake. Zo blijft de fondant er goed tegen plakken.
  • Rol nu de kant en klare fondant uit met de XL roller. Het is erg belangrijk om steeds wat poedersuiker over de fondant te strooien, om het plakken tegen de XL roller te voorkomen.
  • Na het uitrollen van het fondant kun je er mooie figuren in drukken met een fondant stempel.
  • Rol nu voorzichtig het fondant om de cake heen.
  • Tip: met een corzetti stempel kun je rondjes uitsteken. Op de rondjes kun je dan d.v.m. de corzetti stempel figuren drukken. Met deze rondjes kun je de fondant cake afdekken.

Veel plezier met het maken van dit recept. Je zult zien dat je met deze XL roller, naast pastabladen, dus ook heel erg gemakkelijk fondant en marsepein uit kunt rollen!  Schoonmaaktip: na gebruik van de XL roller, zal deze een beetje plakkerig zijn. Met een vochtig doekje (niet kletsnat) kun je de roller afnemen en daarna met een droge theedoek droog poetsen. Was de XL roller niet onder de kraan!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie