blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Hoofdgerechten
Vlees

4 personen


50 min


Voor de gehaktballetjes:

  • 500 g rundvlees, zonder botten, in stukjes gesneden
  • 1 rode ui, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook, grof gehakt
  • Een klein bosje verse peterselie, grof gehakt
  • 3 sneetjes witbrood, korsten verwijderd, gedrenkt in 150 ml melk gedurende 15 minuten
  • ½ tl zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 el plantaardige olie


Voor de saus:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 2 el olijfolie
  • 2 blikjes gehakte tomaten
  • 2 tl tomatenpuree
  • 250 ml kip- of runderbouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 tl suiker
  • ½ tl zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 150 g geraspte mozzarella
  • 3 el geraspte Parmezaanse kaas
  • Verse basilicumbladeren, om te serveren
 

Gegratineerde gehaktballetjes Toegevoegd door: Kenwood Club

 

Om te smullen zijn ze, deze gegratineerde gehaktballetjes in tomatensaus. Serveer ze met verse basilicum, knoflookbrood en een groene salade. 

Bereidingswijze:

  • Verwarm je oven voor op 200˚C.
  • Begin met het bevestigen van de vleesmolen op het lage snelheidaandrijfpunt op de voorkant van je keukenmachine, uitgerust met de medium schijf. Plaats een grote mengkom onder de uitloop om het gehakt op te vangen.
  • Begin op snelheid 1, voeg langzaam de stukjes rundvlees toe in je vleesmolen en duw stukje voor stukje zachtjes met de stamper door de vultrechter. Duw niet te hard, anders raakt de machine beschadigd.
  • Zodra het vlees is fijngehakt, voeg je de rest van de ingrediënten voor de gehaktballetjes toe aan de kom en meng goed. Duw dit mengsel opnieuw door de vleesmolen zodat alle ingrediënten gelijkmatig gemengd worden.
  • Vorm met je handen ballen van walnootformaat en leg ze op een voorbereide plank of bak.
  • Zodra de gehaktballetjes zijn gevormd, verwarm je plantaardige olie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak je de gehaktballetjes in porties aan alle kanten tot ze bruin zijn. Leg ze in een ovenvaste schaal.
  • Giet olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur (je kunt dezelfde pan als voor de gehaktballetjes gebruiken). Voeg ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Giet tomaten, tomatenpuree en bouillon erbij. Voeg dan tijm en suiker toe en breng op smaak. Verlaag het vuur en laat sudderen tot de saus met ongeveer ¼ is verminderd.
  • Giet de saus over de gehaktballetjes in de schaal, top met kaas en bak in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, tot de kaas is gesmolten en de saus borrelt.
  • Gooi er wat basilicumblaadjes over en serveer met knapperig knoflookbrood en een groene salade.

Op zoek naar nog meer leuke, handige accessoires voor op je keukenmachine? Kijk dan hier!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie