Kerst
10 personen
Geen min
Voor de Kalkoen
Voor de marinade
Voor de vulling
Een malse en zelf gevulde kalkoen is voor kerst een echte showstopper. Geduld is voor dit gerecht essentieel, een groot stuk vlees heeft namelijk tijd nodig om door te garen en de vulling vergt ook het nodige werk. Lees in het recept hieronder stap voor stap hoe jij de lekkerste kalkoen maakt!
Bereidingswijze kalkoen:
Maak de marinade door het sap van 1 sinaasappel, 1 geperste teen knoflook, de honing, mosterd en olie samen te voegen in een bakje. Breng het op smaak met peper en zout.
Bestrooi de binnenkant van de ongevulde kalkoen met peper en zout, en vul het vervolgens met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn, en een paar tenen knoflook. De buitenkant van de kalkoen bestrijk je met de sinaasappel-marinade.
Laat de kalkoen dan in een ingevette braadslede ongeveer 2 uur op kamertemperatuur komen en plaats een kernthermometer in de borst.
Wanneer de kalkoen op kamertemperatuur is, verwarm je de oven voor op 180°C. Bak de kalkoen ongeveer 30 minuten op 180 graden, en verlaag de temperatuur dan naar 140 graden.
Draai de kalkoen om (om gelijkmatig te bakken) en laat deze nog 2 uur in de oven staan.
Haal dan de kalkoen uit de oven, om vervolgens af te dekken met aluminiumfolie zodat deze een halfuurtje kan rusten.
Na deze tijd zou de kernthermometer ongeveer 66°C aan moeten geven. Zo niet, doe de kalkoen nog even terug de oven in.
Bereidingswijze vulling
Snipper een ui en hak de knoflook fijn en bak het vervolgens met de tijm en rozemarijn even aan.
Snijd de ciabatta, de noten, de abrikozen en de appels in blokjes met de blokjessnijder en voeg het in een kom samen met het mengsel van knoflook en uien.
Voeg de gewelde rozijnen en cranberries hieraan toe en breng het geheel op smaak met het sap van de sinaasappel, een beetje olijfolie en wat peper en zout.
Doe de vulling dan in de gegaarde kalkoen en bak het geheel ongeveer 30 minuten op 175°C.