blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

12 personen


120 min


Voor 12 koeken:

  • 100 g basterdsuiker
  • 200 g boter
  • 300 g patentbloem (het liefst Zeeuwse bloem)
  • 3 g zout
  • 6 g bakpoeder
  • 1 el citroenrasp
  • 1 ei


Voor de vulling en garnering:

  • 300 g amandelspijs
  • Zakje hele amandelen
  • 2 eieren
 

Gevulde koeken Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Maak zelf thuis oerhollandse gevulde koeken! Eet ze wanneer ze net uit de oven komen, dan zijn ze knapperig van buiten en warm en smeuïg van binnen.

Tip: Het lekkerste is om het deeg te maken met Zeeuwse bloem. Gewone patentbloem is ook goed, alleen worden de gevulde koeken dan iets droger van smaak.

Bereidingswijze:

  • Doe de boter (op kamertemperatuur), suiker en citroenrasp in de mengkom van je keukenmachine. Bevestig de deeghaak en meng alles goed door elkaar, totdat er een crème vormt.
  • Voeg 1 ei toe in de mengkom. Laat de machine doorgaan met mengen, tot al het suiker goed is opgenomen.
  • Voeg de bloem en bakpoeder toe in de mengkom. Laat de machine dit nu goed doorkneden. Het deeg wat ontstaat, is een beetje plakkerig.
  • Haal met de deegschraper het deeg uit de mengkom. Bestrooi een werkblad met wat bloem en kneed het deeg nog wat door tot een bal.
  • Leg een stuk plasticfolie op het werkblad en daarop het deeg. Verpak het deeg goed en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
  • Klop in een apart bakje 2 eieren los. Maak de amandelspijs los en voeg hier een klein beetje van het losgeklopte ei aan toe. Kneed dit goed door totdat alle klontjes weg zijn en voeg weer iets van het ei bij. Ga net zo lang door tot de amandelspijs mooi zacht en niet te dun is.
  • Vul een spuitzak met amandelspijs en leg deze even in de koeling.
  • Haal het deeg intussen uit de koeling en stooi wat bloem over je werkblad. Druk het deeg iets plat en bestuif het met wat bloem. Sla het deeg om en zorg steeds dat het werkblad bestoven is met wat bloem. Zo blijft het deeg niet aan je werkblad plakken.
  • Rol het deeg rustig uit met een deegroller. Keer het deeg hierbij telkens om en bestuif met wat bloem. Ga zo net zolang door tot er een dunne plak deeg ontstaat van ongeveer 2 mm dikte.
  • Steek met een vorm met een doorsnede van ongeveer 10 cm rondjes uit het deeg. Het mooiste is om een steekvormpje te gebruiken met een ribbel randje. Je kunt echter ook een raviolisnijder gebruken om een mooi kartel randje te maken.
  • Bedek een platte ovenschaal met bakpapier en leg er de deegplakjes op.
  • Spuit wat amandelspijs in het midden van elk deegplakje (30 gram per koek) en leg daar weer een plakje deeg bovenop. Druk dit met een holle hand iets vast.
  • Doe bij het overgebleven ei (waarmee de amandelspijs is gemaakt) nog een extra ei geel bij. Klopt dit een beetje los en smeer het eimengsel met een kwastje over de deegplakjes. Laat dit 15 minuten rusten.
  • Leg vervolgens 5 hele amandelen op elke koek en smeer er weer met een kwastje wat eimengsel over.
  • Verwarm de hetelucht oven op 210 graden of 220 graden zonder hetelucht. Bak de gevulde koeken in ongeveer 15 minuten gaar.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie