blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak
Desserts

10 personen


60 min


Voor 25 stuks:

  • 250 g ketan meel (kleefrijstmeel)
  • 250 ml kokosmelk
  • Gula djawa (geharde, bruine palmsuiker in schijven)
  • Paar druppels groene pandan pasta of paar druppels groene kleurstof (te koop bij de toko)
  • Snufje zout


Voor de garnering:

  • 150 g geraspte gedroogde kokos
 

Klepon Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Klepon zijn zoete Indische balletjes van rijstemeel gevuld met bruine palmsuiker. Je kunt ze als koekje eten bij de thee of als nagerecht na een uitgebreide Indische rijsttafel. 

Voorbereiding:

  • Doe als eerste wat geraspte kokos op een schaaltje en plaats deze in het stoommandje van je Cooking Chef keukenmachine. Vul 1 liter water in de mengkom van je Cooking Chef en zet de temperatuur op 110 graden. Na het stomen zal de kokos zacht worden en lekkerder smaken bij de Klepon.
  • Zet nu ook een pan met water op. Ondertussen kun je de Klepon balletjes gaan maken.

Bereidingswijze Klepon balletjes:

  • Snij de Gula djawa (palmsuiker) in kleinje blokjes van ongeveer 1 cm in het vierkant.
  • Meng in een kom 250 gram ketan meel (kleefrijstmeel) samen met 250 ml kokosmelk.
  • Meng alles goed door elkaar tot het aanvoelt als stopverf, een beetje plakkerig en zo dik als boetseerklei.
  • Om de Klepon in verschillende kleuren te maken, verdeel je het deeg over verschillende bakjes en voeg je daar een paar druppels kleurstof aan toe. Roer dit met een lepel door tot de kleurstof geheel is opgenomen.
  • Rol nu balletjes net iets kleiner als pingpong balletjes, ongeveer 3 cm in doorsnede.
  • Maak een klein kuiltje, vul dit met een blokje palmsuiker en maak het balletje weer dicht.
  • Kook de Klepon balletjes in de pan met water. Zodra ze naar boven komen drijven zijn de gaar.
  • Strooi de gestoomde kokos over de gekookte Klepon balletjes. 
  • De Klepon balletjes zijn nu klaar, half lauw zijn ze het lekkerst. De vulling blijft ook na het afkoelen vloeibaar.
14321 1 waardering(en)
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie