blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak
Desserts

6-8 personen


120 min


  • 500 g mascarpone
  • 6 eidooiers
  • 300 g suiker
  • 60 g water
  • 350 g slagroom
  • 4 gelatine blaadjes
  • 30 Savoiardi lange vingers
  • 1 beker Limoncello


Voor de garnering:

  • 1 citroen
  • 300 g suiker
  • Kopje water
 

Limoncello Tiramisu Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Tijdens warme zomeravonden is er niets lekkerder dan een kopje koffie met een heerlijk verfrissende Limoncello Tiramisu.

Voor Tiramisu kun je het beste Savoiardi lange vingers gebruiken. Deze lange vingers zijn steviger dan de 'Hollandse' variant en worden niet slap na het dopen in de koffie. Ook deze zelfgemaakte lange vingers zijn geschikt voor dit recept, indien je ze een paar minuten langer bakt in de oven.

Bereidingswijze:

  • Eén dag van tevoren maak je de gekonfijte citroenschillen voor de garnering: doe koud water in een pan met dunne citroenplakjes, breng aan de kook en laat het 1 minuut koken. Giet het water nu weg, voeg vervolgens weer koud water toe en breng dit aan de kook. Doe dit drie keer. Zo haal je de bittere smaak van de schillen weg.
  • Doe daarna 300 gram suiker in een pan, voeg daar water bij en breng dit aan de kook. Zet het vuur uit zodra het gaat koken. Leg hier nu de al voorgekookte citroenschillen in en laat dit een nacht trekken. Haal de volgende dag de citroenschillen eruit en breng het suikerwater weer aan de kook. Zet het vuur uit zodra het gaat koken en plaats de citroenschillen terug. Doe ook dit drie keer. Haal de schillen eruit en doe je deze in een bakje met wat suiker. Het suikerstroop kan gebruikt worden samen met Limoncello om de lange vingers mee te bevochtigen.
  • Klop met de ballongarde 350 gram slagroom (zonder suiker) stijf en zet apart.
  • Doe in een pan 300 gram suiker en 60 gram water, breng dit aan de kook en laat het doorkoken totdat het 122 graden is geworden. Ondertussen kan het eigeel geklopt worden.
  • Klop met de ballongarde 6 eidooiers op de hoogste stand tot het licht van kleur is geworden. Als het suikerwater 122 graden is geworden, voeg je dit druppelsgewijs eraan toe. Door het kokende suikerwater wordt de salmonella uitgeschakeld en het eigeel zal nu tijdens het mixen ook direct in volume toenemen.
  • Doe vervolgens 4 blaadjes gelatine in een bakje met water. Knijp ze, na een minuut als ze zacht geworden zijn, uit en zet even heel kort in de magnetron tot ze zijn opgelost. Voeg dit toe aan het eigeel wat nu inmiddels in volume is verdubbeld.
  • Doe de slagroom bij het eimengsel en spatel dit heel rustig door.
  • Doe ook de 500 gram mascarpone erbij en spatel rustig door tot er een mooie stevig mengsel ontstaat.
  • Doe in een bakje het suikerstroop wat over is gebleven van de citroenschillen. Voeg hier een volle glas Limoncello aan toe.
  • Dompel de lange vingers in het Limoncello mengsel en leg deze neer in een ovenschaal.
  • Doe daarover een laagje van het Mascarpone mengsel. 
  • Dompel daarna weer lange vingers in het Limoncello mengsel voor het volgende laagje. Als laatste laagje weer een laagje van het Mascarpone mengsel.
  • Garneer met de citroenschillen en wat citroen- of limoenrasp.
  • Plaats de schaal gedurende tenminste 4 uur in de koeling om het goed op te laten stijven. 
  • De Limoncello Tiramisu is daarna klaar om te serveren!
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie