blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

8 personen


120 min


Voor de sponscake:

  • 120 gram bloem
  • 120 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 el vanille extract
  • 1 tl citroen rasp


Voor de vulling:

  • Aardbeienjam
  • Botercrème (kant en klaar te koop) of zelfgemaakt
  • Optioneel: Limoncello


Voor de afwerking:

  • Marsepein of fondant
  • Chocolade
 

Mergpijpjes Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 

Ben jij een echte thuisbakker? Ga dan eens aan de slag in de keuken en maak je eigen mergpijpjes.

Bereidingswijze:    

  • Eerst ga je de sponscake maken: doe 4 eiwitten in de mengkom van je keukenmachine, bevestig de ballongarde en zet je keukenmachine op stand 3. Voeg, zodra het eiwit begint te schuimen, langzaam steeds een beetje suiker toe, in totaal 120 gram.
  • Laat de machine op vol vermogen doorkloppen tot het eiwit mooi stevig is geworden en niet meer uit de mengkom kan vallen na het omkeren.
  • Klopt nu de 4 eigeel los en voeg deze toe in de mengkom. Roer dit voorzichtig om en voeg de 120 gram bloem en vanillesuiker toe. Spatel ook dit voorzichtig om zodat het mengsel luchtig blijft.
  • Smeer het beslag uit op een bakmat of een ovenplaat met een bakpapier. Smeer dit plat uit, ongeveer een halve centimeter dik. Bak de sponscake in een voorverwarmde oven op 170 graden gedurende ongeveer 10 minuten, tot de bovenkant bijna bruin begint te worden.
  • Bevestig vervolgens de XL roller aan op de keukenmachine en rol de fondant of marsepein uit in lange brede plakken. 
  • Leg het uitgerolde fondant/marsepein op een werkbank en smeer hier een dun laagje botercrème op. Als de sponscake uit de oven komt, kan je deze laag voor laag bewerken. Doe op de onderste laag een laagje jam, dan weer een plakje sponscake, deze kun je eventueel bevochtigen met wat limoncello. Smeer op het tweede laagje wat botercrème, dan weer een laagje sponscake, enz. tot ongeveer 3 lagen/ 5 cm dikte. 
  • Snij vervolgens strookjes van ongeveer 5 cm breed.
  • Leg de cake strook op de uitgerolde fondant/marsepein en rol deze voorzichtig om, zodat de cake rondom helemaal afgesloten wordt. 
  • Snijd het overtollige fondant weg en snijd de mergpijpjes in gelijke stukken van ongeveer 10 cm lang.
  • Smelt wat chocolade au bain-marie. Dip de zijkanten van de mergpijpjes in de gesmolten chocolade en leg de mergpijpjes op een bakpapiertje of op een rekje om de chocolade uit te laten harden.

Schoonmaaktip: na gebruik van de XL roller, zal deze een beetje plakkerig zijn. Met een vochtig doekje (niet kletsnat) kun je de roller afnemen en daarna met een droge theedoek droog poetsen. Was de XL roller niet onder de kraan!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie