blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak
Pasen

8 personen


150 min


Voor ongeveer 16 Arancini:

  • 1 kilo risotto rijst
  • 2 liter melk
  • Kaneel
  • Suiker
  • 500 g ricotta
  • 1 fijngesneden reep chocolade
  • 1 liter zonnebloemolie
  • Bloem
  • Water
  • Paneermeel
  • 6 chocolade repen
 

Paas Arancini Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Wil je iets speciaals maken met Pasen? Probeer dan eens dit recept van Dimitri voor zoete Arancini met een vulling van ricotta met stukjes chocolade.

Indien je niet zo van ricotta houdt, kun je ook een vulling maken van banketbakkersroom, jam of pitloze Amarena kersen. Op dit moment is het een grote trend op Sicilië om ook zoete Arancini te maken, buiten de standaard hartige Arancini.

Bereidingswijze:

  • Breng twee liter melk aan de kook, voeg de suiker en kaneel toe. Laat 20 minuten zacht koken, tot de rijst gaar is.
  • Laat de rijst goed afkoelen door het af en toe om te scheppen.
  • Doe in een bakje 500 gram ricotta, wat gemalen chocolade en een paar eetlepels suiker.
  • Meng dit goed samen en laat een half uurtje rusten in de koelkast. Je kunt er ook ter variatie stukjes gekonfijte fruit of Amarena kersen aan toevoegen. 
  • Als de rijst helemaal is afgekoeld, kan de Arancini gevuld worden. Dit doe je met een Arancini mal of met de hand. 
  • Met een mal: vul de mal met rijst en druk deze aan met de stamper. Er ontstaat een holletje, vul dit met de ricotta vulling en doe daarover weer een laagje rijst. Duk stevig samen. Na het openen van de mal komt de Arancini er uit in de vorm van een ei. Tip: als het niet goed loslaat, omdat de rijst te plakkerig is, smeer dande mal in met een beetje olie. Zo laat het makkelijker los.
  • Met de hand: neem wat rijst in de hand en druk deze een beetje plat. Leg daarop wat ricotta vulling en daarover heen wat rijst. Druk dit goed samen tot een eivormige bal.
  • Voor het bakken van de Arancini; doe in een diep bord wat bloem en wat water. Roer dit goed door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. Doop hier de Arancini in. Laat goed uitlekken en haal daarna op een bord door paneermeel. Rol een beetje rond zodat er overal paneermeel zit en klop het overtollige paneermeel af. Bak de Arancini goudbruin in olie op 180 graden. Laat ze goed afkoelen.
  • Temper de chocolade van 6 repen. Dit kun je doen in je Cooking Chef met de Flexiklopper of au bain marie (Kook water in een pan, met daarboven een schaaltje waarin de chocolade in zit. Het schaaltje mag het water niet aanraken).
  • Dompel de onderkant van de afgekoelde Arancini in de chocolade en plaats ze op een lekbakje; gebruik bijv. een ovenschaal bekleed met bakpapier en daarover een rooster. Pak een soeplepel en schenk de vloeibare chocolade over de Arancini heen. Wat te veel is, valt op het bakpapier en zal weer gaan stollen, zodat het later weer opnieuw kan worden gebruikt.
  • Werk zo alle Arancini af. Helaas is dit een klusje wat vrij snel moet gebeuren, omdat de chocolade snel afkoelt en dan niet meer te gebruiken is. De chocolade moet dan opnieuw getemperd worden.
  • Laat de Arancini een paar uur in de koeling staan, zodat de chocolade hard wordt.
  • De Paas Arancini zijn daarna gereed. Je kunt ze eventueel leuk verpakken met paasversiering en cadeau geven of lekker zelf, met familie en/of vrienden op eten!

Fijne paasdagen!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Dimitri Asciutto 

Hallo The.Traveller

Ik doe de rijst gelijk met de melk in de cookingchef, breng het aan de kook op 105 graden, en zet zodra de melk begint te koken de temperatuur terug naar 95 graden, en laat dit zachtjes doorkoken tot de rijst gaar is. (ongeveer 15 min.) kijk tussen door of de rijst niet te hard is of te ver doorkookt.
Met de flex-klopper aangesloten en op snelheid 1 zetten zorg je ervoor dat het niet op de bodem kan aanbranden.

De Arancini mal heb ik uit Siciliƫ laten komen op het volgende linkje kom je op hun site. Ik heb hier opdeze Kenwood club site ook een lekker recept staan voor de echte Siciliaanse Arancini (erg lekker)

https://www.arancinotto.com/pages/arancinotto

Veel plezier met het maken.

 

The.Traveller 

Het gaat al fout bij stap 1.  Nergens staat op welk moment de rijst moet worden toegevoegd. En hoeveel suiker moet er gebruikt worden?
Die Arancini mal, hoe ziet die er uit? En waar haal je die?

reageren

Plaats jouw reactie