blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

6 personen


60 min


Voor het deeg:

  • 500 g manitoba bloem of gewone bloem
  • 220 g water
  • 20 g honing
  • 5 g zout
  • 150 a 180 g reuzel of roomboter


Voor de vulling:

  • 415 g melk
  • 140 g semolina (griesmeel)
  • 140 g ricotta
  • 150 gram suiker
  • 1 groot ei
  • Gekonfijte fruit of wat citroen / sinaasappel rasp van de schil
  • 1 vanille stokje of een zakje vanille suiker
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
 

Sfogliatella Riccia Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Zin om eens iets nieuws te bakken? Maak dan eens Sfogliatella Riccia! Dit heerlijk gevulde zoete broodje is een soort Italiaanse croissant.

Let op: de bereidingstijd is exclusief koel- en rusttijd.

Bereidingswijze:

  • Maak het deeg een dag van te voren klaar; het deeg moet namelijk een nachtje in de koeling rusten. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mengkom van je keukenmachine. Bevestig de deeghaak en zet de machine op snelheid 2.
  • Laat de machine het deeg goed doorkneden tot het bijna een bal is geworden.
  • Zodra het deeg bijna een blok is geworden, leg je het op een werkblad en kneed je het deeg met de hand verder.
  • Wikkel het deeg in een stukje plasticfolie en laat het in de koelkast rusten gedurende ongeveer één uur.
  • Bevestig de Lasagnemaker op het lage snelheidaandrijfpunt van je keukenmachine en zet de snelheid op 2 of 3.
  • Rol het deeg nu uit, de eerste paar keer op 0, tot het mooi glad is geworden en daarna steeds verder tot stand 8.
  • Strooi een beetje bloem over het deeg en rol deze om een deegroller heen.
  • Smeer een beetje reuzel of roomboter over het flinterdunne deeg. Je zult nu merken dat het deeg erg elastisch is geworden.
  • Rek het deeg een beetje uit en rol deze zo strak mogelijk op. Smeer steeds een beetje reuzel of zachte roomboter uit. Ga zo door tot al het deeg is opgerold.
  • Verwerk zo al het deeg tot een grote rol. Smeer als laatste nog wat reuzel of roomboter om de rol heen.
  • Verpak dit nu in plasticfolie en laat het 12 uur in de koelkast rusten.
  • Na een nachtje rusten kan begonnen worden met het maken van de vulling. Doe 415 gram melk en 150 gram suiker in een pan en breng deze aan de kook.
  • Voeg zodra de melk begint te koken de 140 gram semolina (griesmeel) toe.
  • Blijf goed roeren, het gaat vrij snel heel dik worden. Zet het vuur zacht en laat alles nog 3 minuten doorkoken, en blijf roeren zodat het niet kan aanbranden.
  • Doe nu de gekookte griesmeel in de mengkom van de keukenmachine en laat het hier helemaal afkoelen.
  • Doe er daarna 140 gram ricotta, 1 groot ei, gekonfijte fruit of wat citroen / sinaasappel rasp van de schil, 1 vanille stokje of een zakje vanille suiker, 1 theelepel kaneel en 1 halve theelepel zout bij.
  • Bevestig de flexiklopper en zet de snelheid op 2 of 3. Laat de machine goed mengen tot het een mooi glad papje is geworden. De vulling is nu klaar en kan nu verder verwerkt worden. 
  • Haal het deeg na een nachtje uit de koeling en laat het een uurtje liggen. Snij daarna plakjes van ongeveer 1 cm dik. De uiteinde ongeveer 2 cm van de rol aan beide kanten, kan niet gebruikt worden, hier zitten de laagjes niet goed op elkaar.
  • Leg een plakje plat op het werkblad en druk deze plat. Maak nu van de plakjes deeg holle cupjes, draai het tussen de vingers rond (het moet een beetje puntig worden in het midden).
  • Vul de cupjes deeg met de vulling en vouw dicht.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden. Bestrijk met eigeel voor een mooie glans. Wil je meer het bladereffect van de deeg laagjes laten zien, dan hoeft er geen eigeel overheen.
  • Bak de Sfogliatella ongeveer 20 a 35 minuten licht tot een beetje donkerbruin.
  • De Sfogliatella is nu klaar, laat het goed afkoelen en stooi er dan wat poedersuiker over.
  • Tip: je kunt de Sfogliatella ook vullen met banketbakkercreme, met een andere vulling of combineer de vulling met rum-rozijnen.

Veel plezier met het bakken!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie