blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Soepen & sauzen
Wereldgerechten

4 personen


60 min


  • Kipfilet in blokjes gesneden of kippenbouten voor 4 personen
  • 3 stuks middelgrote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 stuks kemiri (indische nootsoort)
  • 1 afgestreken tl ketumbar (korianderpoeder)
  • ½ tot ¾ tl kunir (saffraanpoeder)
  • 1 tl trassi
  • 1 sereh
  • 2 stuks daun djeruk perut (citroenblad, meestal gekoeld of in diepvries verkrijgbaar)
  • 75 g laksa of su-un (fijnglazige Chinese vermicelli)
  • 3 ons taugé
  • 4 ons gesneden kool
  • ½ bosje selderij fijngesneden
  • 4 eieren
  • 2 middelgrote aardappelen
  • Gebakken uitjes
  • Rijst voor 4 personen
 

Soto ajam Toegevoegd door: H. Luikens

 

Soto ajam is een Indische kippensoep. Deze rijkgevulde, heerlijke soep moet je geproefd hebben! Voor een minder vette variant gebruik je kipfilet blokjes of kun je de kippenbouten ontdoen van het vel. 

Bereidingswijze:

  • Doe de uien, knoflook, kemiri, ketumbar, kunir en trassi in de hakmolen van je foodprocessor en maal het geheel goed fijn.
  • Neem een flinke (soep)pan en fruit hierin het gemalen kruidenmengsel in 4 à 5 eetlepels olie.
  • Voeg de stukken kip, de sereh en daun djeruk toe.
  • Verwijder van tevoren het buitenste blad van de sereh en een stukje van de top (het dunne eind), spoel de sereh onder de kraan af en knik en kneus de sereh op enkele plekken (de aroma’s komen hierdoor beter vrij).
  • Braad de kip heel even aan en giet dan zoveel water bij dat de kip goed onder water staat (± 2 liter).
  • Laat het geheel goed trekken (minimaal een uur) en laat niet koken! Voeg zout of eventueel een ½ maggiblok naar smaak toe.
  • De soep kan eventueel ‘s ochtends of een avond van tevoren worden bereid en na afkoeling in de koelkast worden gezet. Zo kunnen de kruiden goed intrekken.
  • Vóór het serveren kook je de rijst, kool, taugé, laksa, eieren en aardappelen (kook niet alles bij elkaar ). De laksa dient heel kort (± 2 min.) te worden gekookt en goed te worden afgegoten.
  • Snijd de aardappelen en eieren na het koken met je foodprocessor in schijfjes.
  • Snijd de selderij fijn. Serveer de groenten, laksa en eieren zoveel mogelijk in aparte kommen of schaaltjes.
  • Plaats op elk diep bord eerst wat rijst, de gekookte groenten, laksa, gesneden eieren, selderij en gebakken uitjes.
  • Schep vervolgens de soto ajam er overheen zodat alles ruim onder staat. 
  • Voeg voor de smaak nog wat ketjap en een beetje sambal toe.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie