blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cooking Chef
Sous vide
Vlees

1 personen


45 min


 • Biefstuk
 • Slagroom
 • Wat rode en groene pepertjes
 

Sous vide de perfecte biefstuk Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Wist je dat je met de nieuwste Cooking Chef Gourmet keukenmachine van Kenwood ook sous vide kunt koken? Sous vide is een revolutionaire techniek waarbij vacuüm verpakte producten op een constante temperatuur in een waterbad of combi oven worden gegaard, maar nu kan dit dus ook in de Cooking Chef Gourmet! Door sous vide te koken wordt eten smaakvoller en krijgt het een betere textuur.

Het enige wat je nog extra nodig hebt zijn isolatieballen en een vacumeermachine met speciale vacuümzakken. Isolatieballen zorgen ervoor dat er geen warmte ontsnapt en de temperatuur overal gelijk blijft. Gebruik altijd speciale vacuümzakken, die geschikt zijn voor sous vide koken en geen gewone diepvrieszakken omdat hierbij na het bereiken van 70 graden stoffen vrijkomen zoals PCB’s. 

Bij sous vide kook je op lage temperaturen. Een biefstuk kan bijvoorbeeld al gegaard worden op 54 graden voor een medium rare garing. Belangrijk is dat het water hierbij constant op 54 graden blijft. De kooktijd bij sous vide is veel langer dan bij normaal koken.

Hieronder een tabel hoe je zelf kunt kiezen wat jouw voorkeur is van garing van de biefstuk:

De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de biefstuk:       

0.6 cm dikte 23 minuten
1.2 cm dikte 31 minuten
2.5 cm dikte 60 minuten
3.7 cm dikte 1 uur en 46 minuten
5.0 cm dikte 4 uur en 12 minuten
7.5 cm dikte 5 uur en 52 minuten

Onderstaand recept is op basis van een biefstuk van 2 cm dikte, met medium rare garing.

Bereidingswijze:

 • Vul een vacuümzak met een biefstuk en een beetje olie, knoflookboter, zout en peper. Maak deze zak nu vacuüm in een vacumeermachine (dit zorgt ervoor dat het water overal contact kan maken met de inhoud van de zak).
 • Vul 4.5 liter water in de mengkom van je Cooking Chef Gourmet keukenmachine en stop de isolatieballen erbij.
 • Stel de temperatuur in op 54 graden en de timer op 45 minuten voor een medium rare biefstuk van 2 cm dik. Wacht bij sous vide koken altijd eerst totdat de ingestelde temperatuur bereikt is, pas dan mag de zak met biefstuk erin. 
 • Zorg ervoor dat de zak goed onder de isolatieballen blijft. Bij lichte gerechten kan de vacuümzak gaan drijven. Maak de vacuümzak dan zwaarder door iets toe te voegen waardoor deze wat meer naar de bodem zakt.  Er zijn speciale klemmen te koop die op de bodem blijven en waar de vacuümzak aan vastgezet kan worden. Zorg dat de vacuümzak helemaal omringd wordt door water en niet tegen de wand aan blijft liggen.
 • Bevestig de stoomkap op je keukenmachine, zodat de wamte goed in de mengkom blijft. Nu is het alleen nog maar wachten tot het gerecht klaar is.
 • Na 45 minuten is de biefstuk medium rare gegaard. 
 • Verwerk de biefstuk verder door deze even kort aan beide kanten te bakken. Je kunt de biefstuk ook koelen in een bak met koud water en ijsblokjes. Dit stopt de garing. Na 30 minuten kun je de vacuümverpakte biefstuk in de koeling bewaren voor later gebruik. Erg makkelijk als je veel eters krijgt en dus voor meerdere personen moet koken. Tijdens het diner hoef je de biefstukjes alleen nog maar kort te verwarmen en ze even snel aan twee kanten te bakken voor een mooi korstje. Dit kan ook met een gasbrander.
 • Haal de biefstuk uit de pan. Voeg een beetje slagroom met wat rode en groene pepertjes in de pan, laat kort inkoken tot het een beetje gebonden is.
 • Dien de biefstuk op met de peper-roomsaus erover.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie