blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

6-15 personen


120 min


Basis ingredienten

  • 225 gram boter
  • 300 gram gele of donkere basterdsuiker
  • 50 milliliter karnemelk
  • 500 gram zeeuwsebloem of patentbloem
  • 20 gram bakpoeder
  • 30 gram speculaaskruiden
  • 5 gram zout


Vervanging voor speculaaskruiden (scherp)

  • 30 gram kaneel
  • 4 gram nootmuskaat
  • 4 gram kruidnagel
  • 1 gram kardemom
  • 2 gram witte peper
  • 2 gram gemberpoeder


Vervanging voor speculaaskruiden (mild)

  • 30 gram kaneel
  • 8 gram kruidnagel
  • 2 gram karedemom
  • 3 gram gemberpoeder
  • 8 gram foelie
 

Speculaaspoppen Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Tijdens de feestweken zijn er weinig dingen waar je zo van kan genieten als een stuk speculaas met een kopje koffie. Lees hieronder hoe jij de leukste en lekkerste speculaaspop maakt!

  • Leg 225 gram zachte boter, 300 gram basterdsuiker en 50 milliliter karnemelk in de mengkom.
  • Sluit de kneedhaak aan op de keukenmachine en kneed de ingrediënten tot een romige crème.
  • Voeg 500 gram bloem, 20 gram bakpoeder, 30 gram speculaaskruiden en 5 gram zout toe.
  • Wil je een lekkere variatie van dit recept? Vervang de speculaaskruiden dan met de milde of scherpe kruiden mix!
  • Meng dit tot het volledig is opgenomen in het deeg en leg het deeg op een werkblad.
  • Kneed het deeg tot een bal. Is je deeg vrij korrelig van structuur en lastig tot een bal te kneden? Voeg dan een klein beetje water toe.
  • Maak vervolgens van je deegbal een rol.
  • Leg een stuk plasticfolie om het deeg en laat het minimaal 2 uur in de koeling rusten. Het is het lekkerste is om dit een paar dagen te laten rusten. Zo kunnen alle smaken van de kruiden goed intrekken.
  • Rol met een deegroller een stukje deeg uit tot ongeveer 4 millimeter dik. Bestuif een speculaasplankje met wat bloem en plaats het deeg nu op het speculaasplankje.
  • Druk het deeg nu goed aan zodat er een goede afdruk gemaakt wordt.
  • Leg nu weer een plakje deeg over het speculaasplankje heen, en druk dit goed aan. Draai het plankje om.
  • Het figuurtje zal makkelijk los laten, snijd het overtollige speculaas los met een pasta roller zodat je een speculaaspop overhoudt.
  • De speculaaspop is nu klaar om gebakken te worden. Zet de oven op 150 graden en bak de speculaaspop ongeveer 30 minuten.
  • Laat de speculaaspop nu goed afkoelen, ze zijn nog erg zacht als ze uit de oven komen. Na het afkoelen zijn ze stevig genoeg om opgepakt te worden.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie