blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

6 personen


120 min


  • 500 g mascarpone
  • 6 eidooiers
  • 300 g suiker
  • 60 g water
  • 350 g slagroom
  • 4 gelatine blaadjes
  • 30 Savoiardi lange vingers
  • Marsala dessertwijn


Voor de garnering:

  • Cacaopoeder
 

Tiramisu Toegevoegd door: Dimitri Asciutto

 
 

 

Wist je dat de letterlijke vertaling van het Italiaanse gebakje Tiramisu 'trek mij omhoog' is? Men zegt namelijk dat je je even in de hemel waant als je er een hapje van neemt.

Voor Tiramisu kun je het beste Savoiardi lange vingers gebruiken. Deze lange vingers zijn steviger dan de 'Hollandse' variant en worden niet slap na het dopen in de koffie. Ook deze zelfgemaakte lange vingers zijn geschikt voor dit recept, indien je ze een paar minuten langer bakt in de oven.

Bereidingswijze:   

  • Maak ongeveer 6 kopjes koffie (het liefst echte espresso) en voeg daar een klein kopje marsala dessertwijn aan toe met een paar schepjes suiker. Laat dit goed afkoelen.
  • Klop 350 gram slagroom (zonder suiker) stijf. Dit gaat later bij de mascarpone mengsel.
  • Doe 300 gram suiker en 60 gram water in een pan, breng aan de kook& en laat het doorkoken totdat het 121 graden is geworden.
  • Klop in de mengkom van je keukenmachine met de ballongarde het eigeel.
  • Klop vervolgens 6 eidooiers op de hoogste stand tot ze licht van kleur zijn. Voeg hier het suikerwater, wanneer het 121 graden bedraagt, druppelsgewijs aan toe. Dit schakelt tevens alle salmonella uit. Gebruik geen koud suikerwater, omdat het gebruik van rauw ei vooral voor jonge kinderen en oudere mensen een risico is.
  • Doe 4 gelatine blaadjes in een bakje met water, knijp na een minuut uit en warm even heel kort in de magnetron op& tot het is opgelost.
  • Voeg dit toe aan het eigeel wat nu inmiddels in volume is verdubbeld.
  • Doe de slagroom bij het eimengsel en spatel dit heel rustig door.
  • Voeg de 350 gram mascarpone toe en spatel rustig door tot er een mooi, stevig mengsel ontstaat.
  • Snij de lange vingers doormidden en leg ze in een taartvorm in een kring, met het suikerlaagje naar de buitenkant.
  • Voor de bodem dompel je lange vingers heel kort in het koffie/marsala mengsel. Leg deze op de bodem van de taartvorm.
  • Smeer er een laagje van het mascarpone mengsel op, daarna weer een laagje lange vingers enz.
  • Maak de bovenste laag mooi af met toefjes van het mascarpone mengsel uit een spuitzak.
  • Zeef de cacaopoeder over de Tiramisu taart. Zet de Tiramisu een aantal uur in de koelkast of even kort in de vriezer.

Smakelijk!

14321 1 waardering(en)
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie