blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Cakes, koekjes en gebak

16 personen


150 min


Voor de basis taart:

  • 280 g ei
  • 168 g fijne suiker
  • 138 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 28 g maïzena
  • 10 g vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Ronde bakvorm 10 x 10 cm
  • Ronde bakvorm 20 x 10 cm
  • Pan


Voor de marshmallow fondant:

  • 425 g marshmallows
  • 30 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl citroensap
  • 2 tlp glucosestroop
  • 1 tl vanille aroma
  • 1/2 tl citroen aroma
  • 900 g poedersuiker, gezeefd
  • Bakspray
  • Optioneel: kleurstofgel om de fondant een kleurtje te geven


Voor de banketbakkersroom:

  • 2 eierdooiers
  • 40 g suiker
  • 25 g bloem
  • 250 ml koude melk
  • 1 zakje vanillesuiker


Voor de Zwitserse meringue botercrème:

  • 2 ei wit
  • 150 g witte bastard suiker
  • 200 g ongezouten boter, zacht
  • ½ tl vanille aroma
  • Optioneel: aardbei extract of andere smaakstof


Voor de finishing touch:

  • 250 g poedersuiker
  • 125 g ongezouten roomboter, zacht
  • 3 el melk
  • 6 el aardbeienjam
  • Dowels (om de taarten te verbinden)
  • Uitstekers voor de decoratie
 

Verjaardagstaart Toegevoegd door: Jean Witte

 

Een zelfgebakken taart doet het altijd goed als cadeau, bedankje of om iemand op te vrolijken. En het is ook nog eens leuk om te maken!

Jean bakte met veel liefde en plezier deze bijzondere taart voor de 70ste verjaardag van haar vriendin Cobie. Cobie zingt in het koor, zit bij het Leger des Heils en speelt graag een potje kaarten en dat is terug te zien in het eindresultaat!  

Let op: de bereidingstijd is exclusief rusttijd.

Bereidingswijze basis taart:

  • Verwarm de oven voor op 140 graden (heteluchtoven temperatuur).
  • Vet de bakvormen in en bestuif deze met bloem of bekleed de bodems met bakpapier en vet deze ook in.
  • Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in de kom van je keukenmachine.
  • Zet de kom in een pan met heet water en zet het vuur heel zachtjes aan. Klop de suiker door de eieren tot de suiker volledig is opgelost, dan mag de kom van de warmtebron.
  • Mix het geheel nog 10 minuten op de hoogste stand totdat de eieren heel luchtig zijn.
  • In de tussentijd zeef je de bloem en maïzena samen in een aparte kom. Herhaal dit vijf keer zodat de maïzena en bloem goed gemengd en luchtig zijn. Spatel de gezeefde bloem met maïzena en het zout voorzichtig door het eimengsel. Verdeel het beslag over de bakvormen.
  • Bak de kleine bakvorm 10 minuten op 140°C, dan 10 minuten op 150°C, dan 10 minuten op 160°C. (Temperaturen zijn voor een heteluchtoven).
  • Voor de grote bakvorm is dit 15 minuten op 140°C, dan 15 minuten op 150°C, dan 15 minuten op 160°C (wanneer je een breinaald in de taart steekt en deze er weer droog uit komt, is de biscuit gaar).
  • Haal de taarten direct uit de bakvormen en laat ze ondersteboven afkoelen op een rooster.

Bereidingswijze marshmallow fondant:

  • Vet een magnetronbestendige kom en een spatel in met de bakspray.
  • Voeg de marshmallows en het water in de magnetronkom en smelt dit ongeveer twee minuten in de magnetron. Stop en roer iedere 40 seconden. De marshmallows moeten soeperig zijn.
  • Haal het mengsel uit de magnetronkom en voeg in een andere kom.
  • Voeg dan de glucosestroop, het citroensap, zout en aroma’s direct toe en roer het goed door elkaar.
  • Voeg de poedersuiker toe in delen van 150 gram tot je ongeveer 600 gram hebt toegevoegd.
  • Vet je handen in met bakspray en kneed de fondant in de kom. Voeg nog 100 gram poedersuiker toe en kneed verder.
  • Vet het werkoppervlak in en haal de fondant uit de kom.
  • Voeg het restant poedersuiker toe, vet je handen weer in en kneed goed. Als de fondant te zacht voelt, voeg dan extra poedersuiker toe.
  • Vorm de fondant in een bal en wikkel het dubbel in met huishoudfolie en plaats in een afsluitbaar zakje. Laat de fondant een paar uur rusten.

Bereidingswijze banketbakkersroom:

  • Roer de eierdooiers en de suiker door elkaar.
  • Voeg de gezeefde bloem toe aan de eierdooiers en het suiker en roer glad met een beetje koude melk.
  • Voeg de vanillesuiker aan het mengsel toe.
  • Verwarm de restanten op en voeg dit toe al roerend toe aan het mengsel.
  • Breng al roerende de massa aan de kook en laat dit zo’n vier minuten doorkoken.
  • Laat daarna de dikke massa al roerend afkoelen om vellen te voorkomen.
  • Laat de room voor verdere verwerking geheel afkoelen in de koeling.

Bereidingswijze Zwitserse meringue botercrème:

  • Verwarm de suiker en het eiwit au bain-marie. Roer het mengsel gedurende vijf minuten totdat de suiker opgelost is. Zodra de suiker is opgelost, neem je de pan van het vuur en klop je met de mixer (tien minuten) tot je een heel stijf wit schuim krijgt.
  • Doe er dan klontje voor klontje de boter bij (deze mag zacht zijn, maar niet te zacht want dan kan hij smelten) en het vanille aroma. Blijf nog zo’n tien minuten mixen tot je een zacht en luchtig boter crème-mengsel hebt gekregen.
  • Je kunt je Zwitserse merengue botercrème nog een smaakje geven, bijvoorbeeld aardbei extract.

Bereidingswijze finishing touches:

  • Mix de boter in een kom.
  • Zeef de poedersuiker in de kom en voeg de melk toe, goed mixen en het is klaar voor gebruik.

Om de taart op te bouwen:

  • Snij de grote taart in drie laagjes en vul afwisselend met banketbakkersroom, jam en Zwitserse botercrème.
  • Zet de taart ondersteboven (de onderkant wordt de bovenkant, dit helpt om mooie scherpe randen te krijgen).
  • Smeer de taart twee keer af met botercrème (1e keer als ‘crumb coat’, 2e keer strak afsmeren).
  • Rol de marshmallow fondant uit en bekleed hiermee de taart, herhaal dit voor de kleine taart.
  • Plaats drie dowels in de grote taart, knip dit af op dezelfde hoogte als de taart en smeer de gaten af met botercrème.
  • Plaats de kleine taart op de grote taart.
  • De decoratie (de symbolen van de kaarten en poppetjes) maak je van kant en klaar fondant met behulp van uitstekers.
  • Meet de hoogte van de taart op en snijd de fondant in dezelfde lengte (ongeveer twee tot drie cm breed en zorg ervoor dat de fondant niet te dun is).
  • Plak de bovenkant van de lengtes op de onderste taart met een beetje water, draai de lengte rond en plak van onder en plak een bloem op de bovenkant.
  • Decoreer de bovenste taart met hartjes.
  • Versier je de bovenste laag. Dit kun je extra persoonlijk maken door iets toe te voegen dat bij de jarige past. Bijvoorbeeld een fondantfiguur van een voetbal voor een jarige voetbalfan of in dit geval de kaarten.
  • Versier onderste taart met naam en leeftijd van de jarige.
54321 2 waardering(en)
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie