blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Brood

voor 1 brood, 5 personen


60 min


  • 500 g bloem
  • 10 g zout
  • 7 g droge gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 tl suiker
  • 20 g roomboter (kamertemperatuur)
  • Olijfolie
  • Maanzaad
 

Witbrood met maanzaad Toegevoegd door: Patricia Rovers

 
 

 

Heb jij het broodbakvirus ook te pakken? Versgebakken brood is zoooo lekker! Probeer eens dit recept voor een witbrood met maanzaad.

Gebruik je Kenwood Cooking Chef keukenmachine om je brood op ideale temperatuur te laten rijzen. Maar je kunt dit recept ook maken met elke willekeurige keukenmachine met deeghaak.

Let op: de bereidingstijd is exclusief de tijd voor het rijzen.

Bereidingswijze:

  • Doe de bloem in je mengkom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Doe de gist, suiker en boter in het midden van de bloem.
  • Bevestig de deeghaak en start je keukenmachine. Giet er beetje bij beetje het water bij totdat je een elastisch deeg krijgt. Laat je machine dit deeg zo’n 15 minuten kneden.
  • Als het gekneed is, haal je het deeg uit de mengkom. Vet de mengkom in met een beetje olijfolie. Doe het deeg terug in de mengkom en draai rond zodat er een dun laagje olijfolie omheen zit.
  • Indien je een Cooking Chef keukenmachine bezit, stel je de machine in op 25 graden. Dek de mengkom af met plastic folie en laat 1 uur rijzen (1e rijs).
  • Vet een ovenschaal in en verwarm je oven voor op 220 graden.
  • Na 1 uur rol je het deeg uit in een ovale cirkel, rol het deeg weer op en leg het in een ingevette schaal. Dek deze schaal af met plastic folie en laat nog 1 uur rijzen (2e rijs).
  • Bestrijk het brood met wat water en bestrooi met maanzaad.
  • Doe het brood in de voorverwarmde oven en bak in ca. 30 tot 40 minuten goudbruin.
  • Het brood is klaar indien je op de onderkant klopt en het brood hol klinkt. Stort het brood op een rooster en laat het afkoelen voordat je het aansnijd.

Eet smakelijk!              

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

wendy 

Beste Jeska, we hebben onlangs brooddeeg gemaakt met onze Chef keukenmachine samen met Hans Spitsbaard, winnaar van Heel Holland Bakt 2017 en tevens ambassadeur voor Kenwood.  Zijn advies voor het beste brooddeeg is: bevestig de deeghaak, doe de bloem in de mengkom en zet de machine op minimum snelheid aan. Meng in een kan de gist met het water. Giet 3/4 deel langzaam in de mengkom met de machine draaiende. Voer daarna de snelheid op en laat de machine nog zo’n 12 minuten draaien. Giet het resterende water met gist met beetjes bij, naar behoefte. Het deeg mag best nat zijn. Op een gegeven moment zie je dat het deeg steeds meer een bal wordt. Succes! Groeten, Wendy van het Kenwood Team

Jeska 

In de beschrijving van de Kenwood titanium KVL 80 staat bij brooddeeg:
60 seconden op minimum en dan 3-4 minuten op snelheid 1.
Bij belangrijk staat ook eerst de vloeistof en dan de andere ingrediƫnten.
Bovenstaand recept wijkt dus nogal af van de gebruiksaanwijzing.

Hoe lang mag/ moet de machine Kneden en op welke snelheid?

Alvast bedankt voor uw reactie,

Daniel 

Het deeg was bij mij ietwat te nat, ik zou wat minder water toevoegen. Ook zou ik het brood op een bakpapier leggen voordat je het gaat bakken.

reageren

Plaats jouw reactie