blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Soepen & sauzen

4 personen


45 min


  • 5 stronkjes witlof
  • 1 dunne prei
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 ½ dl droge, witte Vermouth
  • ca. 4 dl kalfsfond (pot)
  • ca. 4 dl water
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 sinaasappel
  • 4 rijpe kumquats
  • 75 g gepelde, gekookte Noorse garnalen
  • 3 takjes verse dragon
  • 1 eetlepel Pastis
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 stengel bleekselderij
  • Verse geraspte nootmuskaat naar smaak
  • Garnalen (hoeveelheid naar eigen wens)
 

Witlofsoep met garnalen Toegevoegd door: Wina van Dijk

 

Een soepje gaat er altijd wel in! Een blender (of staafmixer) is de ideale hulp voor het maken van een verse soep. Probeer deze heerlijke witlofsoep met garnalen eens, echt een smaaksensatie!

  • Maak de witlof schoon: verwijder lelijk blad, snijd het onderste voetje en de (soms) bittere kern uit de onderkant.
  • Was de bleekselderij, snijd het voetje weg en trek de stugge draden eraf.
  • Was de prei.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook.
  • Snijd een half witlofstronkje en de lichtgroene helft van de prei met een foodprocessor (of met de hand) in flinterdunne reepjes en zet deze apart.
  • Snijd de rest van de witlof, de rest van de prei en de bleekselderij met de foodprocessor (of met de hand) in grove plakken.
  • Snipper de sjalotjes en knoflook met de foodprocessor (of met de hand) fijn.
  • Verhit de roomboter en laat hierin de sjalotjes en knoflook 3 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
  • Schep er de grof gesneden witlof, prei en bleekselderij door en laat alles nog 3 minuten meebakken. 
  • Giet er de kalfsfond, het water en de Vermouth bij en laat alles 25 minuten zachtjes koken.
  • Laat de soep een kwartiertje afkoelen en pureer hem dan in de blender (of met een staafmixer) zo glad mogelijk. 
  • Wrijf hem desgewenst ook nog door een fijne zeef. 
  • Verwarm de soep opnieuw in een schone pan, maar laat hem niet meer koken.
  • Was tijdens het koken van de soep de sinaasappel onder de stromende kraan. Droog hem af, rasp de schil eraf en pers hem uit.
  • Roer de schil en het sap samen met de Pastis en de crème fraîche door de soep.
  • Was de kumquats en snijd ze in dunne plakjes. Haal de dragonblaadjes van de takjes.
  • Breng  de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat en roer er de apart gehouden witlofreepjes, preireepjes, plakjes kumquats, dragonblaadjes en garnalen door.
  • Warm alles nog hooguit 2 minuten door, anders worden de garnalen taai.

Smakelijk!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie