blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Brood
Pasen

voor 2 broden / personen


60 min


  • 350 ml water
  • 550 g tarwebloem, plus een beetje extra
  • 1 tl zout
  • 300 g starter


Voor de starter:

  • 250 g tarwebloem
  • 250 g donker roggemeel
 

Zuurdesembrood Toegevoegd door: Kenwood Club

 
 

 

Als je eenmaal zelfgemaakt zuurdesembrood geproefd hebt, wil je niet anders meer! Het vergt even wat (wacht)tijd en aandacht, maar het resultaat is een heerlijk gezond brood vol van smaak.

Bereidingswijze:

  • Om de zuurdesembroodjes te maken, voeg je het water, 500 g witte bloem en het zout toe aan de mengkom.
  • Giet er de 300 g starter bij, bevestig de deeghaak en kneed goed gedurende 10 tot 15 minuten op stand 1, totdat je een sterk, zacht en elastisch deeg hebt.
  • Verwijder de kom van je keukenmachine en dek af met een vochtige doek. Laat gedurende 3 tot 4 uur rijzen.
  • Bestrooi een werkoppervlak met wat bloem en haal het deeg uit de kom.
  • Verdeel het deeg in tweeën, kneed de lucht eruit en vorm het in broodjes.
  • Vet twee kommen licht in en plaats het deeg in de kommen, dek af en laat het drie uur staan.
  • Verwarm de oven voor 250 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de kommen en leg het op de bakplaat, bestuif het deeg goed met meel en zet een kruis in de bovenkant van elk brood.
  • Kook water met de waterkoker, giet een deel van het water in een ondiepe bakplaat en plaats het op de bodem van de oven (hierdoor ontstaat stoom om een ​​korst te maken).
  • Bak de broden in de oven gedurende 35 minuten of tot de bodem hol klinkt als je erop tikt.
  • Laat ongeveer een uur op een rooster afkoelen.

Starter recept

Bereidingswijze:

  • Meng in een kom 100 ml warm water met 50 g van elk meel. Bedek de kom met een natte theedoek en laat hem 48 uur in een warme hoek van je keuken gisten.
  • Na 48 uur beginnen er wat kleine belletjes te groeien in de starter en zal hij lichtjes naar bier gaan ruiken. Als er nog niets is gebeurd, dek je de kom af en laat je het nog 24 uur gisten.
  • Gooi de helft van de starter weg en mix nog eens 100 ml warm water en 50 g van elk meel. Dek opnieuw af met een natte theedoek en plaats deze 24 uur in de warme hoek.
  • Verwijder wederom de helft en voeg opnieuw 100 ml warm water en 50 g van elk meel toe, dek af met de theedoek en laat 24 uur gisten. De starter zou elke dag meer en meer bruisend moeten worden en de geur zal zuriger en pittiger worden.
  • Herhaal het proces gedurende nog eens twee dagen. Tegen die tijd moet je starter goed zijn en klaar om er brood mee te kunnen maken.
  • Je kunt je starter voor onbepaalde tijd goed houden; als je hem buiten de koelkast bewaart, moet hij elke dag met meel en water worden gevoed, of je kunt hem in de koelkast bewaren en hem eens per week voeden.
  • TIP: als je in een stad woont, is je water waarschijnlijk behandeld met chloor, dat de groei van natuurlijke gisten kan remmen. Gebruik afgekoeld gekookt water voor je brood, voor het beste resultaat.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie