blijf op de hoogte Meld je aan voor de nieuwsbrief
 

Brood
Cakes, koekjes en gebak

20 personen


55 min


Voor 20 broodjes:

  • 300 ml melk
  • 1 tl kardemomzaad
  • 2½ tl droge gist (1 zakje)
  • 130 g basterdsuiker
  • 1 ei
  • 150 g ongezouten boter, zacht
  • 1 tl zout met fijne korrels
  • 720 g witbrood meel (plus extra voor het bestuiven)


Voor de vulling:

  • 90 g basterdsuiker
  • 200 g ongezouten boter, zacht
  • 1 el gemalen kaneel


Voor het bestrijken:

  • 1 ei, geslagen met 2 el water


Voor de finishing touch:

  • 4 el heldere honing
  • 4 el kokend water
  • 4 el basterdsuiker
  • ½ tl kardemomzaad
 

Zweedse kaneelbroodjes Toegevoegd door: Kenwood Club

 

Alleen al vanwege de heerlijke geur in huis zou je deze zoete Zweedse kaneelbroodjes eens moeten maken!

Let op: de bereidingstijd is exclusief rijstijd.

Bereidingstijd:

  • Bevestig de multimolen op je keukenmachine en maal het kardemomzaad tot een poeder (of gebruik een vijzel stamp).
  • Doe de kardemom en de melk in een kleine pan en verwarm het tot ongeveer 45°C.
  • Terwijl dit aan het verwarmen is, bevestig je de deeghaak op je keukenmachine, voeg je de boter, suiker, gist, zout en ei toe in de mengkom en meng je dit kort door elkaar.
  • Giet het warme melkmengsel in de mengkom en meng het nog een keer. Voeg vervolgens de bloem toe in de mengkom en begin langzaam te mengen om de ingrediënten bij elkaar te brengen. Verhoog de snelheid en kneed ongeveer 8 minuten, tot je een zacht deeg hebt dat een beetje plakkerig is. Indien gewenst, voeg dan een beetje meer bloem toe, maar wees voorzichtig, omdat het toevoegen van te veel meel zorgt voor droge of taaie broodjes.
  • Zodra het deeg is gekneed, haal je het uit de mengkom en zet je het opzij om te rijzen in een schone kom bedekt met een vochtige theedoek, of met huishoudfolie. Idealiter ongeveer gedurende 1½-2 uur, of tot het ongeveer in omvang verdubbeld is.
  • Terwijl het deeg klaar is, bereid je de vulling voor. Voeg in de mengkom, de boter, suiker en kaneel toe en klop met de K-klopper, tot je een zacht romig mengsel hebt.
  • Als het deeg eenmaal gerezen is, laat je het op een met bloem bestoven oppervlak vallen en kneed je voorzichtig wat van de lucht eruit. Deel het deeg doormidden en begin met het rollen van de eerste helft in een rechthoekige vorm, een beetje groter dan een staand A4-blad. Verspreid de helft van de botervulling over deze rechthoek; de vulling kan een beetje kleverig zijn en het deeg is rekbaar, dus wees geduldig. Misschien moet je je handen en een spatel gebruiken om de rechthoek goed te bedekken.
  • Vouw de rechthoek in 3 delen, breng de bovenste ⅓ omlaag om het middelste ⅓ te bedekken, en vervolgens de onderste ⅓ omhoog om dit te bedekken. Geef deze nieuwe brede rechthoek een zachte rol met een deegroller totdat deze ongeveer 15 cm diep en 30 cm breed is.
  • Snijd met een scherp mes het deeg in reepjes van ongeveer 2 ½ cm breed en snijd ze daarna bijna helemaal doormidden, zover dat ze wel aan de bovenkant verbonden blijven, net als een paar poten.
  • Draai deze poten in een opgerolde knoop en plaats ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, zodat er een beetje ruimte tussen elk broodje is. Herhaal het proces met de andere helft van het deeg en vulling.
  • Bedek de broodjes met een vochtige theedoek en laat ze weer rijzen, tot ze bijna in omvang zijn verdubbeld, ongeveer 1 uur. Verwarm je oven voor op 200°C. Verwijder de theedoek, borstel de broodjes heel voorzichtig met het losgeklopte ei en water en bak ze 10-15 minuten. Ze moeten gepoft en goudbruin zijn.
  • Voor de finishing touch: bevestig de multimolen op je keukenmachine en maal het kardemomzaad met de basterdsuiker (of gebruik een vijzel stamp). Voor het glazuur meng je de honing en het kokende water samen in een kleine kom of kopje.
  • Haal de broodjes uit de oven en borstel ze met het honingmengsel. Bestrooi de broodjes daarna met de gemalen kardemom en klaar zijn ze!

Op zoek naar nog meer leuke, handige accessoires voor op je keukenmachine? Kijk dan hier!

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept.

reageren

Plaats jouw reactie